Wall Street Journal maakt kip kap van het Duitse migratiebeleid

De invloedrijke Wall Street Journal heeft zware kritiek geuit op het Duitse migratiebeleid en stelt dat het land serieus in de fout gaat door te doorgaan met het aantrekken van nog meer migranten ondanks de tot nu toe opmerkelijk slechte resultaten bij de integratie van de nieuwkomers.

De krant klaagt de paradoxale situatie aan, waarbij Duitsland nog steeds een tekort aan werknemers heeft ondanks het feit dat het sinds 2015 bijna 13 miljoen mensen heeft opgenomen, daarbij verwijzend naar de gegevens van het Federale Bureau voor de Statistiek.

Het probleem, merkt de krant op, is dat de migranten die komen simpelweg niet voorzien in de behoeften van de hooggeschoolde economie van Duitsland. Van de 800.000 Syriërs en Afghanen in de werkende leeftijd die tijdens de migrantencrisis van 2015 arriveerden, heeft slechts een derde daadwerkelijk een belastingbetalende baan. De werkloosheid onder buitenlanders bedraagt 12 procent, terwijl die voor Duitsers 5 procent is, en zoals Remix News in het verleden ook heeft gemeld, werken die migranten die werken vaak in laaggeschoolde en laagbetaalde banen waarvoor de staat moet tussenkomen voor sociale uitkeringen.

“Veel vluchtelingen zijn niet geschikt voor de Duitse hooggeschoolde arbeidsmarkt”, schrijft de krant, en Duitsland is ook niet goed in het opleiden van de laaggeschoolden.

The Wall Street Journal stelt dat Duitsland er niet in slaagt om de juiste arbeidsmigranten aan te trekken. De krant schrijft: “Arbeidsmigranten vormen momenteel slechts één op de tien nieuwkomers op de arbeidsmarkt in Duitsland, vergeleken met één op de drie in Canada. Een eerder Europees programma om geschoolde buitenlanders aan te trekken, bekend als de Blue Card, trok in totaal ongeveer 70.000 arbeiders naar Duitsland in de afgelopen tien jaar.”

Duitsland wil hervormingen doorvoeren om meer geschoolde werknemers aan te trekken, maar het kampt met een groot probleem. Het is een land dat al te maken heeft met een enorme toestroom van migranten, waarvan er alleen al in 2022 1,2 miljoen zijn aangekomen.

Berlijn is van plan om volgend jaar een op punten gebaseerd immigratiesysteem in te voeren naar het model van Australië of Canada, in de hoop beter gekwalificeerde buitenlanders aan zich te binden maar migratie-experts zijn sceptisch. Zelfs als het slaagt, zal Duitsland waarschijnlijk grote aantallen asielzoekers blijven ontvangen die het niet in dienst kan nemen, die de gelederen van uitkeringsontvangers zullen vervoegen of de misdaadstatistieken zullen omhoog jagen, waar ze al oververtegenwoordigd in zijn.

De krant beschrijft een aantal werkgevers die moeite hebben gehad om buitenlanders binnen te halen, van Deutsche Bahn tot lokale loodgietersbedrijven in Berlijn. Een professor sociaal werker, Ingo Neupert, begon in 2016 met een trainingsprogramma voor 25 jonge vluchtelingen om verpleegster en medisch assistent te worden, maar slechts drie slaagden voor het programma van vier en een half jaar, en een kortere versie zag slechts een derde afgestudeerd. Het project is inmiddels on hold gezet.

De Duitse bevolking heeft een recordhoogte van 84 miljoen bereikt en werkloosheid is niet de enige zorg; onderwijs, sociale voorzieningen en huisvesting lijden allemaal onder de last.

De Duitse regering betoogt dat het land 400.000 migranten per jaar moet opnemen maar als het verleden een leidraad is, stuit dit plan op ernstige obstakels. Landen als Japan en Hongarije, die met demografische problemen te maken hebben, maar gefocust zijn op het verhogen van hun eigen geboortecijfer, kunnen een alternatief pad bieden dat Duitsland zou moeten overwegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *