Hoe stamp ik een open deur in? Dat vastgoed voor velen onbetaalbaar wordt wisten wel al

Het rommelt al een tijdje op de vastgoedmarkt, want veel kandidaat-kopers komen simpelweg niet meer aan de bak. We hoeven u ongetwijfeld niet te vertellen dat de prijzen voor huizen en appartementen door het dak swingen. Een familielid, pas nieuw op de arbeidsmarkt met een masterdiploma wetenschappen, kwam tot de conclusie dat het 40 jaar of meer kan duren alvorens hij een huis heeft afbetaald. Hij heeft geen geldschieter die ter hulp kan schieten, dus is hij maar in casa mama gebleven. Uit bittere noodzaak.

Voor kleine appartementen – vaak niet veel groter dan studentenkoten – worden vaak de gekste prijzen gevraagd. Tot ergens in 2022 staken de lage rentetarieven een handje toe, maar ook die steun is weggevallen. De rentevoeten zijn vorig jaar fors gestegen en zullen waarschijnlijk blijven stijgen. Veel kandidaat-kopers worden het na een tijdje beu om de vastgoedmarkt te blijven screenen op zoek naar betaalbaar vastgoed. Ze haken af en blijven huren. Tot wanneer? Niemand die het weet.

Sommige mensen zijn jarenlang de kat uit de boom blijven kijken, want links en rechts wordt al jarenlang voorspeld dat de prijzen zullen dalen. Een verwachting die geen bewaarheid is geworden. Blijven huren tot de dood er op volgt is in heel wat gevallen de bittere pil die nu moet doorgeslikt worden.

“Een eigen woning wordt voor veel mensen onbetaalbaar”, kwam John Romain van Immotheker Finotheker ons eind 2022 vertellen. Dank u wel, John, maar dat wisten we zelf ook al. En dat de rente stijgt, konden we eveneens met eigen ogen vaststellen. Op 31 december 2022 bedroeg het rendement op de 10-jarige Belgische staatsobligatie 3,14% en de trend is nog steeds stijgend. Dat betekent dat woonkredieten in het nieuwe jaar nog duurder zullen worden.

Waar ligt de bodem voor de vastgoedprijzen? De realiteit is dat niemand dat kan voorspellen, ook de zogenaamde experts niet. Vast staat wel dat aan de huidige prijzen het in de meeste regio’s geen enkele zin meer heeft om nog vastgoed vanuit een beleggingsstandpunt te kopen. Het rendement zal binnenkort waarschijnlijk even groot zijn als dat op een spaarboekje. Er zit dus weinig anders op dan af te wachten tot er betere kansen op de markt opduiken. Als die er komen, want sinds Madame Blanche haar glazen bol is kapot gevallen, blijkt het quasi onmogelijk om de toekomst te voorspellen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *