Zeg maar dag met het handje tegen het milieu: steenkool speelt de pannen van het dak op de futuresmarkten

De markt voor steenkool sloot 2022 af met sterke winsten nadat een wereldwijde energiecrisis veroorzaakt door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de prijzen door het  dak joeg. Krappere voorraden kunnen in 2023 nog een verlengstuk aan deze hausse geven.

De futures op steenkool in Newcastle zijn in 2022 met bijna 140% gestegen, de grootste sprong sinds 2008. Dat is natuurlijk geen goed nieuws voor het milieu. De energiecrisis kon vanuit het standpunt van de race naar een nul uitstoot dan ook op geen slechter moment komen. Hoe verging het de andere grondstoffen in 2022?

Industriële metalen, ijzererts en rubber zagen in 2022 hun prijzen dalen wegens het strikte nul-COVID-beleid van China en de angst voor een wereldwijde recessie.

Landbouwmarkten, waaronder granen en palmolie, stegen in maart naar recordhoogtes door slecht weer en pandemie-gerelateerde verstoringen van het aanbod, wat leidde tot voedselinflatie, maar die grondstoffen gaven in de tweede helft veel van hun winsten weer prijs.

“Ondanks de recente prijsdalingen hebben grondstoffen het jaar 2022  afgesloten als de best presterende activaklasse”, zei Goldman Sachs in zijn grondstoffenvooruitzichten voor 2023. “Vanuit een fundamenteel perspectief is de opzet voor de meeste grondstoffen volgend jaar optimistischer dan ooit tevoren sinds de supercyclus in oktober 2020 door de analisten voor het eerst onder de aandacht werd gebracht.”

De extra vraag naar vloeibaar aardgas (LNG) en krapper wordende voorraden aardgas geleverd via leidingen legden een enorme druk op de wereldmarkt, wat leidde tot een energiecrisis die de gasprijzen naar historische hoogten deed stijgen. Maar ook de steenkoolprijzen door het dak joeg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *