Word Tesla het meest waardevolle bedrijf ter wereld? Elon Musk geeft geen goed voorbeeld om dat doel te bereiken

Elon Musk was recent niet weg te branden uit het nieuws, de topman van Tesla denkt dat de VS op weg is naar een stormachtige recessie. Maar Tesla zal de ‘beursgekte’ van zich afschudden en het ‘meest waardevolle bedrijf ter wereld’ worden

Een recessie, stagflatie, een variant van een nieuwe Grote Depressie: de prognoses voor de Amerikaanse economie dit jaar zijn niet bepaald rooskleurig en Elon Musk was een van de eersten die alarm sloegen.

“Het lijkt erop dat we in 2023 een recessie tegemoet gaan”, zei Musk tijdens een aflevering van de “All-In Podcast” die vorige week uitkwam. “Mijn verwachting is dat we voor een jaar tot anderhalf jaar stormachtige tijden voor de boeg hebben.” Maar hoewel Musk gelooft dat er een recessie op komst is, heeft hij er nog steeds het volste vertrouwen in dat Tesla deze zal overleven en er sterker dan ooit uit zal komen. Dat is althans  wat hij zijn personeel vertelt.

“Op de lange termijn geloof ik dat Tesla het meest waardevolle bedrijf ter wereld zal zijn!”, schreef de CEO van de miljardair in een e-mail aan Tesla medewerkers, zo meldde Reuters. Dat terwijl de fabrikant van elektrische voertuigen in december op de beurs zijn slechtste maand ooit beleefde.

Het aandeel is vorig jaar met bijna 70% gedaald en sommige analisten hebben gewaarschuwd dat problemen met de vraag, de stijgende rentetarieven en toenemende concurrentie op de EV-markt dit jaar tot nog meer problemen kunnen leiden.

Zelfs Wedbush’s technisch analist Dan Ives, een bekende Tesla stier van het eerste uur, verlaagde eind december zijn koersdoel voor het bedrijf van $ 250 naar $ 175, daarbij verwijzend naar problemen met de vraag. Die vraag lijkt alleszins tijdelijk te haperen.

“De realiteit is dat na een Assepoester vraagomgeving sinds 2018 Tesla te maken krijgt met serieuze macro-economische problemen en met bedrijfsspecifieke EV-competitieve tegenwind in 2023 die zowel in de VS als in China begint op te duiken”, schreef hij. “Tesla verlaagde de prijzen en de voorraden beginnen zich wereldwijd op te bouwen in het licht van een waarschijnlijke wereldwijde recessie.”

Tesla heeft onlangs de productie in zijn fabriek in Shanghai stilgelegd en kortingen ingevoerd op voertuigen in de VS en China.

Ives zei dat sommige investeerders bang zijn dat Musk achter het stuur in slaap is gevallen omdat hij te gefocust is op Twitter. Maar Musk zelf zei anderzijds tegen zijn personeel dat ze zich niet te veel zorgen moesten maken over de beursgekte of over de voorspellingen van analisten.

“Nu we aanhoudend uitstekende prestaties laten zien, zal de markt dat erkennen”, schreef hij. In plaats van zich nodeloos zorgen te maken drong hij er bij de werknemers op aan zich te concentreren op het opvoeren van de leveringen in het nieuwe jaar. En de trouwe aanhang van particuliere investeerders uit het bedrijf blijft Musk steunen. De netto aankopen van Tesla aandelen in het vierde kwartaal en in december door werknemers bereikten recordhoogtes, blijkt uit gegevens van Vanda Research.

Maar tegelijkertijd zei Musk tegen zijn investeerders dat ze zich moesten voorbereiden op een recessie en dat ze in deze moeilijke tijden niet te ver hun hoofd moesten uitsteken op de aandelenmarkt.

“Hoop op het beste, bereid je voor op het ergste”, zei hij op de “All-In Podcast.” “Niet te avontuurlijk worden. Houd het kruit droog vanuit het oogpunt van contant geld.”

Musk gaf ook een tip om door turbulente markten te navigeren: vermijd margeleningen (schulden die worden gebruikt om aandelen te kopen).

Het is een interessant advies, omdat Musk zelf een beetje weet over margeleningen, nadat hij een margeleningsfaciliteit van $ 12,5 miljard had gebruikt om Twitter te kopen, waardoor hij het bedrijf alleen al in de komende 12 maanden met $ 1,2 miljard aan rentebetalingen opzadelde. De miljardair, die onlangs de titel van ’s werelds rijkste man verloor te midden als gevolg van de koersval bij Tesla, gebruikt al jaren margeleningen, waarbij een groot deel van zijn vermogen is gekoppeld aan de prestaties van zijn bedrijven op de aandelenmarkten.

Musk is gedwongen om voor miljarden dollars aan Tesla aandelen te verkopen om zijn aankoop van Twitter en de aangegane margeleningsschuld te financieren. Hij raadt particuliere beleggers aan een meer conservatieve benadering te volgen, maar geeft zelf dus het slechte voorbeeld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *