“We hebben hoogstdringend hulp nodig”: de burgemeester van NYC panikeert over de golf van illegale migranten

Ook in de VS dreigt het migratieprobleem uit de hand te lopen. De burgemeester van New York, Eric Adams, waarschuwde zondag dat de stad zich schrap moet zetten voor meer dan 1.000 nieuwe migranten die elke week arriveren en dat op een moment van bezuinigingen op kritieke stadsdiensten aangezien een belangrijke immigratiemaatregel van Biden deze week afloopt.

Adams voegde eraan toe dat de staats- en federale regeringen het probleem grotendeels hebben genegeerd, ze hebben niet gereageerd op de verzoeken van de stad om de toestroom van asielzoekers te financieren die bij hoogdringendheid hulp nodig hebben”, meldt de NY Daily News, daarbij verwijzend naar de verklaring van de burgemeester.

“Ons opvangsysteem zit vol en we hebben bijna geen geld, personeel en ruimte meer”, zei Adams, en voegde eraan toe: “Dit kan op deze manier niet doorgaan.”

De toespraak van Adams komt nadat het primaire opvangsysteem van de stad, dat vorige week donderdag op 61.379 immigranten stond, op het punt staat het record van 2019 van 61.415 zou breken, aangezien er op vrijdag ten minste negen migrantenbussen arriveerden.

De regering-Biden gebruikt sinds half oktober het titel 42-grensbeleid, een controversieel instrument dat voormalig president Donald Trump gebruikte om asielzoekers in Mexico te houden en om de stroom asielzoekers die de stad New York binnenstroomden op zoek naar toevlucht te stoppen.

Maar dat beleid loopt morgen woensdag af. Het aflopen van titel 42 zal deze week in de Amerikaanse pers extra aandacht krijgen, aangezien grenssteden zoals El Paso, Texas zich voorbereiden op een enorme golf nieuwkomers. De wet uit het Trump-tijdperk was bedoeld om de verspreiding van Covid-19 te beperken door asielzoekers snel uit te zetten. Het werd vorige week geschrapt door een uitspraak van een federale rechtbank en zal naar verwachting een golf van migranten naar belangrijke steden in het hele land veroorzaken vooral nadat functionarissen in Texas mensen op grote schaal begonnen door te sturen naar grote democratische bolwerken, zoals New York.

Nieuwe asielzoekers kwamen donderdag aan bij een opvangcentrum voor daklozen in Brooklyn, velen met tassen van een sociale dienst in Texas. Ze werden door de autoriteiten van deze laatste staat gewoon gedumpt in New York en andere steden.

“Er is ons in niet mis te verstane bewoordingen verteld dat we een toestroom van bussen mogen verwachten die van de grens komen en dat er elke week meer dan 1.000 extra asielzoekers in New York City zullen aankomen”, zei Adams, eraan toevoegend: “We hebben dringend hulp nodig voor hulp.”

Adams waarschuwde dat New Yorkers een hoge prijs zouden kunnen betalen voor de immigratiegolf. Die kosten namelijk handenvol geld en dat geld moet ergens worden gevonden.

“Als er niet snel corrigerende maatregelen worden genomen, kunnen we gedwongen worden om programma’s waarop New Yorkers gewend zijn te schrappen of in te perken”, zei de burgemeester, eraan toevoegend dat het vermogen van New York om het immigratieprobleem aan te pakken niet langer volstaat.

De stad New York voorziet in de behoeften van meer dan 31.000 asielzoekers, beheert 60 noodopvangcentra, vier humanitaire hulpcentra en twee onthaalcentra, zei Adams, die de schuld legde bij politici vanwege een falend immigratiebeleid.

Volgens Adams: “We hebben al honderden miljoenen belastinggeld uitgegeven om deze nieuwkomers te kleden, te voeden, te huisvesten en te ondersteunen”, eraan toevoegend: “Van New York wordt gevraagd dat het deze bijna geheel alleen te draagt, ondanks het feit dat deze uitdaging tot ver buiten onze stadsgrenzen is ontstaan.”

Maar elders in de VS loopt het immigratiebeleid volledig uit de hand. Op zaterdag riep de democratische burgemeester van El Paso, Oscar Leeser, de noodtoestand uit en volgde daarmee het voorbeeld van de democratische burgemeester van Denver, Michael Hancock, die onlangs toegaf dat de stad niet kan doorgaan met het ondersteunen van migranten die van de grensregio worden aangevoerd.

El Paso heeft geen geld meer om de gemiddeld 2.400 mensen die dagelijks vanuit Mexico de stad binnenkomen tegemoet te komen en vraagt om hulp van buitenaf om de toestroom van asielzoekers het hoofd te bieden. Terwijl de regering-Biden de crisis aan de zuidgrens blijft negeren en zelfs verdoezelen, beginnen er gelekte video’s te circuleren van enorme migrantengroepen die in de rij staan om binnen te komen bij de poorten van El Paso. Waarmee duidelijk de bewering wordt ontkracht dat het Witte Huis actie onderneemt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *