Amerikaanse inflatie kan in 2023 verder stijgen in plaats van te dalen

De inflatie, die in de Verenigde Staten in juni een hoogtepunt bereikte op 9,1%, zal in 2023 verder stijgen. Dat stelt Peter Schiff, Chief Market Strategist bij Euro Pacific Asset Management, die de huizencrisis van 2008 en de hoge inflatie in 2022 correct voorspelde.

“We komen niet in de buurt van 2 procent inflatie, verre van zelfs.”, zei hij. “Misschien gaan we onder de 7 procent voordat we boven de 10 procent gaan, maar ik denk dat we de hoogtepunten van 2022 voor het einde van 2023 op jaarbasis zullen halen. Wie hoopt op lagere inflatiecijfers, is er waarschijnlijk aan voor de moeite.”

De Federal Reserve heeft in de loop van het jaar de rente met 425 basispunten verhoogd in een poging de inflatie in toom te houden, maar Schiff zei dat deze hogere rentevoeten de situatie uiteindelijk zouden kunnen verergeren.

“De stijgende rentetarieven werken in de praktijk door in hogere consumentenprijzen”, legde hij uit. “Als ik een bedrijf ben, moet ik rente betalen over mijn uitstaande schulden. Welnu, als de rentetarieven stijgen, stijgen ook de kosten van zakendoen. Misschien moet ik dan de prijzen verhogen om dat te dekken. Wat de inflatie een extra duwtje in de rug geeft, met alle gevolgen van dien.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *