De huiveringwekkende koersval bij Tesla

Tesla (TSLA) is uit de lijst van de top 10 Amerikaanse bedrijven naar marktkapitalisatie gegleden na dinsdag zijn zevende achtereenvolgende daling te hebben geregistreerd. De aandelen daalden met meer dan 11% tot minder dan $ 110, waardoor de YTD-verliezen voor het bedrijf onder leiding van Elon Musk op bijna 73% kwamen. De aandelen van de maker van elektrische voertuigen werden zwaar belast door berichten over een nieuwe productieonderbreking in Shanghai, evenals door de ongunstige vooruitzichten wat betreft de toekomstige leveringen door rivaal Nio (NIO). Als je er dieper op ingaat, kan het echter ook zijn dat de luchtbel rond dit aandeel gewoon leeg is leggelopen.

Vecht niet tegen de Fed: alle Big Tech-reuzen, waarmee Tesla vaak wordt vergeleken, zijn dit jaar gehavend uit de strijd gekomen toen de Amerikaanse centrale bank een reeks snelle renteverhogingen doorvoerde om de inflatiedruk tegen te gaan. Meta Platforms (META) is sinds 1 januari 2022 met 65% gedaald, terwijl Alphabet (GOOGL), Amazon (AMZN), Apple (AAPL) en Microsoft (MSFT) in 2022 met 30-50% zijn gedaald. Velen hebben gewaarschuwd dat deze aandelen veel te duur noteerden, zelfs in het tijdperk van goedkoop geld. De twijfelaars hebben keer op keer ongelijk gekregen, behalve dus dit jaar. Zal het volgende stuk anders zijn?

De Tesla-situatie wordt niet geholpen door het feit dat Elon Musk zijn focus heeft verlegd op Twitter, door de wereldwijde economische onzekerheid en door de toenemende concurrentie van zowel traditionele ICE-producenten als EV-makers. Musk heeft ook Tesla-aandelen in grote paketten verkocht, ondanks toezeggingen van het tegendeel terwijl zijn beloften van een volledig zelfrijdende wagen niet zijn uitgekomen. Tesla heeft ook zijn kortingen uitgebreid, wat vragen oproept over de vraag naar de auto’s van dit merk. Vooral (en des te meer) omdat de prijzen van gebruikte Tesla’s sneller dalen dan die van andere autofabrikanten.

Tijd voor een nieuwe splitsing? Tesla heeft dit jaar ongeveer $ 720 miljard aan aandeelhouderswaarde zien verdampen en werd daarmee de grootste bijdrager aan de daling van de S&P 500 in 2022. De aandelen zijn alleen al in december met 44% gedaald en zijn met meer dan 70% gedaald YTD, wat meer dan het dubbele is van de daling van de Nasdaq Composite Index. Tesla werd het grootste deel van zijn 12 jaar op de beurs onder $ 30 gehandeld (op basis van split-adjusted), en steeg alleen naar $ 100, $ 200, $ 300 en vervolgens $ 400 in de afgelopen jaren van euforie op het gebied van pandemische stimuleringsmaatregelen. Daar lijkt nu dus een einde aan te zijn gekomen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *