Goudprijs in euro is dit jaar met bijna 7% gestegen (in dollar maar 1,3%)

Wie op 1 januari van dit jaar als Europeaan in goud heeft belegd, maakte de juiste keuze. Begin dit jaar ging alle aandacht uit naar de beurzen en naar de cryptocurrencies, maar die bakten er niets van. Aandelen en Bitcoin zijn dit jaar fors in koers gedaald (de één al meer dan de ander), maar de goudprijs bereikte deze week een hoogste punt in zes maanden boven de $1.800

De S&P 500 is in 2022 met meer dan 20% gedaald. Bitcoin is meer dan 65% gedaald. Maar goud? Het edelmetaal is met 1,3% gestegen in dollar. De klassieke inflatie hedge heeft zijn magische werk gedaan in een wild jaar voor beleggers, maar het was anderzijds toch ook niet de sterke prestatie die veel goudkevers hadden verwacht.

Het gebrek aan indrukwekkende rendementen is grotendeels het gevolg geweest van het feit dat centrale banken wereldwijd de rentetarieven agressief hebben verhoogd om de inflatie te bestrijden. Stijgende koersen hebben de koersen van de concurrenten van goud – de Amerikaanse dollar en Amerikaanse staatsobligaties – doen stijgen, waardoor de goudprijs stagneerde onder de $2.000 per troy ounce.

“Wat een vlotte rit voor goud had moeten zijn, werd uiteindelijk de perfecte storm”, legde Mobeen Tahir, een investeringsstrateeg bij WisdomTree, vorige week uit in een CNBC-interview. “Een stijgende Amerikaanse dollar en stijgende rente op staatsobligaties boden zware tegenwind aan het goud.”

Maar in de afgelopen weken zijn de goudprijzen gestegen tot het hoogste punt in zes maanden, dankzij een verzwakkende dollar. En het edelmetaal kreeg nog een extra boost door het besluit van China om de COVID-19-beperkingen deze week verder te versoepelen.

De goudfutures stegen dinsdag met ongeveer 1% tot $ 1.822 per troy ounce na te zijn gestegen tot $ 1.838 in de ochtenduren. Sindsdien werd weer wat stoom afgelaten. Vanmorgen werd er gehandeld aan $ 1.818,80.

Analisten denken dat de vraag naar goud zal toenemen als China, ’s werelds grootste interne markt voor het metaal, weer opengaat. Er zijn ook een hoop potentiële rugwinden voor goud in 2023.

Als de Federal Reserve het tempo van haar renteverhogingen pauzeert of vertraagt, als de rente op staatsobligaties daalt of als de economische cijfers van de VS verslechteren terwijl de inflatie hoog blijft, zal goud het beter doen.

“Dit zijn een soort Goudlokje-voorwaarden voor goud. Of met andere woorden: perfect voorwaarden voor goud, ‘zei Tahir.

Aan de ene kant voorspellen milde recessies veel goeds voor goud, net als een verzwakkende Amerikaanse dollar en toenemende geopolitieke spanningen. Aan de andere kant zal de inflatie in 2023 dalen, wat beleggers naar meer risicovollere activa kan afleiden.

“Lagere inflatie zou een potentieel verminderde interesse in goud moeten betekenen vanuit het oogpunt van inflatieafdekking”, schreven de analisten.

Hogere obligatierendementen hebben beleggers historisch gezien ook weggedreven van goud, maar de analisten van de World Gold Council zeiden dat ze geloven dat de rendementen niet hoog genoeg zijn om de goudprijs aanzienlijke schade toe te brengen.

“Hoewel hogere obligatierendementen worden geassocieerd met lagere goudrendementen en die obligatierendementen nu door sommige beleggers als aantrekkelijk worden beschouwd, vormen de huidige rendementsniveaus historisch gezien geen belemmering voor het goud, vooral wanneer rekening wordt gehouden met een zwakkere Amerikaanse dollar”, schreven ze.

Voor beleggers, merkte Tahir van WisdomTree op, is het belangrijk om te onthouden dat “elke gouden rally een zilveren voering heeft.” Hij raadt met andere woorden aan om zilver goed in de gaten te houden.

“Misschien zien we volgend jaar veel investeerders hun optimistische kijk op goud uiten via zilver,” zei hij, waarbij hij opmerkte dat de twee edelmetalen vaak samen bewegen, waarbij zilver over het algemeen betere rendementen laat optekenen.

De zilverprijs steeg dinsdag met bijna 1,5% en is de afgelopen maand met ongeveer 15% gestegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *