Palladium outstanding, platina houdt relatief gezien goed stand

De Amerikaanse dollar steeg in het derde kwartaal met ruim 7%, een sterke prestatie voor een valuta op een relatief korte tijd. De abrupte stijging zette aandelen, staatsobligaties, grondstoffen, onroerend goed en goud en zilver onder druk.

De voor de hand liggende uitzondering was palladium, dat vorig kwartaal met 17,3% steeg, een stijging die ook in schril contrast stond met de evolutie van de platinaprijs.

De inflatie vertoonde tekenen van afvlakking. De terugval in ruwe olie was opmerkelijk, hoewel misschien niet verrassend gezien de omvang van de voorafgaande run.

Goud is met 8,2% gedaald YTD, maar die prestatie is duidelijk beter dan wat opzichte van aandelen, staatsobligaties en onroerend goed deden. Relatief gezien biedt het gele metaal dus nog steeds een stootkussen in onzekere tijden.

Zilver is nu meer dan 17% gedaald ten opzichte van het jaar. Het daalt geleidelijk sinds het in augustus 2020 $ 30 bereikte, met onderweg enkele kortstondige rally’s, zoals de klim van bijna 9% van vorige week maandag.

Palladium heeft dit jaar tot nu toe het voortouw, meer dan de USD en grondstoffen.

We vertellen u ongetwijfeld niets nieuws als we zeggen dat aandelen hebben het niet goed gedaan in 2022. De Nasdaq is met een derde gedaald en de S&P 500 heeft nu een zeldzaam derde kwartaalverlies op rij geboekt. Ruwe olie is teruggevallen tot nog een kleine winst op jaarbasis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *