Mogen we de analisten nog wel geloven? Ze sloegen de bal over evolutie van de beurzen in 2022 volledig mis

De prognoses van de analisten op Wall Street voor 2022 sloegen de bal volledig mis. Een deel van de taak van Wall Street strategen is om doelen te stellen voor de S&P 500 in het komende jaar. En terwijl aandelen naar de eindstreep voor 2022 hinkten, mag de vraag worden gesteld wie van al die fameuze analisten de daling van de beurskoersen heeft voorspeld. Het antwoord op die vraag is heel eenvoudig: niemand.

Volgens Bloomberg bedroeg het gemiddelde koersdoel voor de S&P 500 in november 2021 gemiddeld 4.825 punten, dit vertrekkende van 12 prognoses. Het hoogste koersdoel was 5.300, van Brian Belski van BMO. Het laagste was 4.400, van de beruchte ‘beer’ Michael Wilson van Morgan Stanley. Een man die de wereld bij voorkeur door een donkere bil bekijkt. Maar ook zijn voorspelling bleek nog veel te optimistisch. Met nog twee handelsdagen te gaan in 2022 sloot de S&P 500 woensdag rond 3.829.

Om heel eerlijk te zijn gebeurden er dit jaar veel onvoorspelbare dingen. Ongekend, zullen sommigen misschien zelfs zeggen. En dat is natuurlijk ook zo. De Russische invasie van Oekraïne was de belangrijkste onder hen. Beleggers hadden daarnaast ook af te rekenen met de COVID-shutdown in China, de aanhoudende wereldwijde inflatie, een scherpe daling van obligatiekoersen samen met de aandelenkoersen en een enorme (vermeende) cryptofraude. En deze lijst is niet uitputtend.

Natuurlijk veranderden de strategen hun prognoses naarmate er in de loop van het jaar meer informatie binnenstroomde. Halverwege september, rond de tijd dat de index zijn dieptepunt voor het jaar bereikte, was de mediaan van 23 prognoses gedaald tot 4.300. Medio oktober was ze verder gedaald tot 3.988.

Prognoses zijn vooral lastig als het gaat om het kiezen van het niveau waarop een index het jaar zal eindigen. Strategen gebruiken modellen met een veelheid aan inputs, zowel “top-down” (d.w.z. geaggregeerde winstschattingen) als “bottoms-up” (d.w.z. bedrijfsspecifieke winstschattingen).

En sommige strategen vermijden het spel met indexvoorspellingen volledig. Toen hem werd gevraagd waarom hij een specifiek doelwit voor de index vermijdt, citeerde Darda de beroemde econoom John Maynard Keynes: “Beter ongeveer gelijk hebben dan volledig fout.”

In een gesprek met Yahoo Finance Live op maandag weigerde Michael Antonelli van Baird ook een S&P 500-koersdoel aan te reiken, terwijl hij enkele van zijn projecties voor 2023 deelde, waaronder zijn mening dat de volgende renteverhoging van de Federal Reserve de laatste van deze cyclus zal zijn.

“Wat echt belangrijk is bij het evalueren van de visie van analisten, is hoe flexibel ze zijn om te veranderen”, zei Antonelli in een online bericht. “Houden ze vast aan een bullish of bearish visie naarmate het jaar vordert? De besten onder de analisten staan er steeds voor open om van gedachten te veranderen of om toe te geven dat ze ongelijk hebben.”

Voor individuele beleggers kan het zinvoller zijn om thema’s en brede voorspellingen op te pikken dan om te beleggen op basis van een concrete prognose over de stand van een index op het einde van het jaar.

Wat zeggen de gebuisde analisten van dit jaar over 2023? De mediaan prognose van 17 strategen voor de S&P 500 eind 2023 bedroeg op 1 december 4.000 punten. Het hoogste koersdoel is 4.500 van Binky Chadha van Deutsche Bank. Het laagste, op 3.400, komt ditmaal niet van Wilson van Morgan Stanley, maar van Greg Boutle van BNP Paribas. (Wilson staat op 3.900, maar verwacht gedurende het jaar een forse inzinking gevolg door herstel).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *