De mist over de goudmarkt wil maar niet optrekken: wat is er met de Russische goudproductie gebeurt?

Wat Rusland betreft hebben de opgelegde sancties in 2022 aanzienlijke problemen veroorzaakt voor de goudmijnindustrie – de grootste ter wereld na China – en dat uiteraard in de vorm van het grotendeels wegvallen van de verkopen in het buitenland. Het land produceert ongeveer 300 ton goud per jaar, maar heeft volgens MKS PAMP een binnenlandse markt voor slechts 50 ton.

Tegelijkertijd hebben westerse regeringen door middel van sancties 300 miljard dollar aan Russische deviezenreserves bevroren. Het verhaal van Rusland herhaalt het draaiboek van Zuid-Afrika tijdens de sancties van het Apartheid tijdperk om de binnenlandse mijnbouw te ondersteunen door het gele metaal te kopen met lokale valuta, zegt Ash.

“Met beperkingen aan de exportkant zou het logisch zijn dat het de Russische centrale bank een groot deel van de eigen productie opkoopt. We zijn er vrijwel zeker van dat ze dat ook heeft gedaan.”, zegt Giovanni Staunovo, grondstoffenanalist bij UBS.

De Centrale Bank van Rusland stopte kort na het uitbreken van de oorlog met het rapporteren van maandelijkse cijfers over haar reserves, wat als een veeg teken mocht worden beschouwd. CBR-functionarissen ontkenden echter voor de buitenwereld de noodzaak om goud bij te kopen.

“Onze goud- en deviezenreserves zijn voldoende. We hebben geen specifieke taak om goud- en deviezenreserves aan te leggen”, zei CBR-gouverneur Elvira Nabiullina half december.

Toch hebben CBR-functionarissen lange tijd strategische waarde gehecht aan het stimuleren van goudreserves; in 2006 zei de woordvoerder van de centrale bank dat het wenselijk zou zijn dat goud 20-25 procent van de totale reserves uitmaakt – in februari 2022, de laatste keer dat CBR zijn statistische gegevens publiceerde – was goud goed voor 20,9 procent.

Volgens Julius Baer, een Zwitserse privébank, heeft het land zijn bezit aan Amerikaanse staatsobligaties teruggebracht tot slechts $ 2 miljard van meer dan $ 150 miljard in 2012, terwijl het zijn goudreserves heeft verhoogd met meer dan 1.350 ton ter waarde van bijna $ 80 miljard tegen de huidige prijzen.

Carsten Menke, hoofd research bij Julius Baer, denkt dat de aankopen door de Centrale Bank van Rusland (en ook door die van China) wijzen op een groeiende onwil van landen om op de dollar te vertrouwen.

“De boodschap die deze centrale banken afgeven door een groter deel van hun reserves in goud te stoppen, is dat ze niet afhankelijk meer willen zijn van de Amerikaanse dollar als hun belangrijkste reserveactiva”, zei Menke.

Sommigen in de industrie speculeren dat regeringen in het Midden-Oosten de inkomsten uit de export van fossiele brandstoffen gebruiken om goud te kopen, hoogstwaarschijnlijk via staatsinvesteringsfondsen.

De komende maanden moeten aantonen of de recordaankopen door centrale banken een opportunistische impuls waren toen de goudprijs daalde of een meer structurele verschuiving.

Zelfs nu de prijzen sindsdien zijn hersteld tot boven $ 1.800 per troy ounce, durven weinigen er op te verwedden dat de trend naar diversificatie van centrale bank reserves binnenkort van koers zal veranderen.

Bernard Dahdah, senior commodities analist bij de Franse investeringsbank Natixis, zei dat deglobalisering en geopolitieke spanningen betekenen dat centrale banken buiten het westen om diversifiëren weg van de Amerikaanse dollar. Volgens hem is dat een trend die in ieder geval 10 jaar niet zal veranderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *