Goudhonger was nooit zo groot als in 2022, maar China blijft verstoppertje spelen

China en Rusland zijn in 2022 de grote accumulatoren van het gele metaal geweest, zeggen analisten. Beide landen hebben op grote schaal goud gekocht, waardoor de verhandelde volumes op de wereldmarkt relatief groot waren. De laatste keer dat dit niveau van goudaankopen werd gezien – 1967 – markeerde een historisch keerpunt voor het wereldwijde monetaire systeem

De grote goudhonger vormt een indicatie dat sommige landen erop gebrand zijn hun reserves weg van de dollar te diversifiëren.

Uit gegevens van de World Gold Council (WGC) blijkt dat de vraag naar het edelmetaal van de kant van de centrale banken de afgelopen 55 jaar nooit zo groot was. Het is echter niet duidelijk hoeveel goud er precies werd aan- en verkocht, waardoor er toch een mistgordijn boven de markt blijft hangen. De schattingen over de verhandelde volumes zijn ook veel groter dan de officieel gerapporteerde cijfers van de centrale banken, wat aanleiding geeft tot speculatie in de sector over de identiteit van de kopers en hun motivatie.

De vlucht van centrale banken naar goud zou kunnen suggereren dat dit gebeurde tegen een geopolitieke achtergrond van wantrouwen, twijfel en onzekerheid nadat de VS en zijn bondgenoten de Russische dollarreserves hebben bevroren, zei Adrian Ash, hoofd onderzoek bij goudmarktplaats BullionVault.

De laatste keer dat er zoveel goud werd verhandeld, markeerde een historisch keerpunt voor het wereldwijde monetaire systeem. In 1967 kochten Europese centrale banken enorme hoeveelheden goud uit de VS, wat toen leidde tot een run op het goud en de ineenstorting van de London Gold Pool of Reserves. Dat versnelde de uiteindelijke ondergang van het Bretton Woods systeem dat de waarde van de Amerikaanse dollar koppelde aan het edelmetaal.

Vorige maand schatte de WCG dat de centrale banken van de wereld dit jaar volgens voorlopige schattingen samen 673 ton goud hebben gekocht. En alleen al in het derde kwartaal kochten die centrale banken bijna 400 ton goud, de grootste hoeveelheid in een periode drie maanden sinds het begin van de kwartaalregistraties in 2000.

De conservatieve schattingen van de WGC overtreffen de gerapporteerde aankopen aan het IMF door individuele centrale banken, aankopen die over de eerste negen maanden tot september op 333 ton stonden.

Officieel was Turkije met 31 ton in het derde kwartaal de grootste koper, waarmee goud op ongeveer 29 procent van de totale reserves van dit land kwam te staan. Oezbekistan volgde met 26 ton, terwijl Qatar in juli zijn grootste maandelijkse aankoop sinds 1967 deed.

De discrepantie tussen de schattingen van de WGC en officieel gerapporteerde cijfers die door het IMF worden bijgehouden, kan gedeeltelijk worden verklaard doordat andere overheidsinstanties naast de centrale banken in Rusland, China en andere landen goud kunnen kopen en vasthouden zonder de verplichting die aankopen als reserves te moeten rapporteren.

De People’s Bank of China (PBoC) erkent zijn optreden op de markt aan de koopzijde – maar probeert de totale aangekochte hoeveelheid toch enigszins te verdoezelen. De Chinese centrale bank meldde eerder deze maand dat het in november voor het eerst sinds 2019 zijn goudbezit verhoogde, met een stijging van 32 ton ter waarde van ongeveer $ 1,8 miljard . Toch zijn handelaren er van overtuigd dat de Chinese aankopen vrijwel zeker hoger zijn geweest.

Mark Bristow, chief executive van Barrick Gold, ‘s werelds op een na grootste goudmijn, zei dat China tonnen goud meer had gekocht dan het wil toegeven. Het zou vermoedelijk gaan rond 200 ton of zelfs meer, dit op basis van zijn gesprekken met talloze marktdeelnemers.

Nicky Shiels, metaalstrateeg bij MKS PAMP, een handelsonderneming in edele metalen, voegde eraan toe dat de goudprijs in november ongeveer $75 lager zou hebben gestaan als de PBoC slechts 32 ton had gekocht. De goudprijs bereikte in november $1.787 per troy ounce en is sindsdien gestegen tot boven de $1.800.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *