Goud op weg naar $ 2.400? Gary Wagner ziet dit scenario wel zitten

De Federal Reserve zal haar inflatiedoelstelling van 2% in 2023 niet halen, maar de goudprijs zal nieuwe hoogtepunten laten zien, dit volgens Gary Wagner, redacteur van TheGoldForecast.com. Dat is een notendop zijn scenario voor het nieuwe jaar.

“Er zijn geen tabellen, geen grafieken en geen studies die suggereren dat de Fed in 2023 haar doelstelling van 2 procent gaan halen”, zei Wagner. “Als ze daadwerkelijk handelen naar wat ze hebben recent hebben verklaard, zullen we het hele jaar door worden overspoeld met hogere rentetarieven.”

Tijdens de laatste Fed-vergadering voorspelde het Federal Reserve Open Market Committee (FOMC) een Fed Funds Rate van 5 procent in 2023.

Ondanks het voorspellen van een grimmig jaar in termen van inflatie en rentetarieven, zei Wagner, een technisch analist, dat hij bullish voor goud blijft.

“Ik zie de goudprijs dit jaar aantikken op $ 2.250 en vervolgens door stijgen tot een piek van misschien $ 2.400”, voorspelde hij. “Ik geloof absoluut dat we in het tweede kwartaal de kaap van $ 2.000 zullen overschrijden. Waarna ik uitkijk naar nieuwe recordhoogtes in de loop van dit jaar.”

Terwijl de Fed de rente verhoogt, uiten steeds meer analisten hun bezorgdheid over de houdbaarheid van de Amerikaanse overheidsschuld. Naarmate de rentetarieven stijgen, zal de overheid een groter deel van haar budget moeten besteden aan rentebetalingen.

“Wanneer de rentetarieven stijgen, zal de overheid meer geld moeten lenen om de schulden af te lossen die ze al hebben uitstaan.”, legt Wagner uit. “In wezen zitten ze op een lopende band die op een bepaald punt noodgedwongen achteruit zal moeten schakelen in termen van rentetarieven.”

Onderliggend is er de bezorgdheid dat naarmate de overheidstekorten groter worden en het Amerikaans congres meer geld leent of drukt om de uitgaven te betalen de inflatie helemaal uit de hand zou kunnen lopen.

“Wat is het verschil tussen de Amerikaanse centrale bank en een hond die achter zijn staart aan rent?” Hij zei. “Die hond zal hem nooit vangen, maar hij zal in een cirkel blijven rondrennen. Terwijl de Federal Reserve haar inflatiedoelstelling nooit zal kunnen bereiken. Dat is het dilemma waar de overheid voor staat.”

Hoe zit het dan met het goud? Goud wordt vaak gezien als een afdekking tegen geopolitieke risico’s, maar Wagner zei dat de relatie tussen geopolitiek en goud niet duidelijk is.

“Toen we rakettesten door Noord-Korea hadden, kregen we geen enorme sprongen in de goudprijs”, merkte hij op. “Ik dacht na over wat goud heeft gedaan terwijl de oorlog in Oekraïne voortduurt en ook daar lijkt het goud niet echt op te reageren. Ik denk dat je een eerste schrikreactie krijgt, maar het publiek raakt na verloop van tijd afgestompt door die informatie. De man in de straat heeft bij wijze van spreken een kort geheugen. Maar fundamenteel ziet het plaatje voor het goud er goed uit, los van de geopolitieke spanningen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *