Onzekerheid over toekomstige evolutie van de zilverprijs

Het afgelopen jaar was vrij volatiel op de zilvermarkt, aangezien de stijgende inflatie de Federal Reserve dwong om de rentetarieven agressief te verhogen, waardoor de obligatierendementen naar het hoogste punt in 10 jaar en de Amerikaanse dollar naar het hoogste punt in 20 jaar stegen.

Tijdens de zomer daalde de zilverprijs tot een meerjarig dieptepunt van minder dan $ 18 per ounce; aangepaste verwachtingen rond het monetaire beleid van de Federal Reserve stuwden het grijze metaal echter weer hoger in het vierde kwartaal.

De zilverprijs was op 31 december 2022 met bijna 38% gestegen ten opzichte van de dieptepunten van augustus en sloot het jaar af boven het niveau van $24 per ounce. Volgens de nieuwste Outlook-enquête 2023 van Kitco News zien vooral particuliere beleggers tot 2023 nog hogere prijzen.

In de laatste week namen 1.482 mensen deel aan de online enquête van Kitco News, waarin investeerders werd gevraagd waar zij tegen het einde van dit jaar de zilverprijs zien. Gemiddeld zien kleine beleggers de zilverprijs stijgen tot $38 per ounce.

Het sentiment onder particuliere beleggers is ook beduidend optimistischer dan de cijfers op zich aangeven, want superlatieven worden niet gespaard. Slechts 85 deelnemers, ongeveer 5% van de stemmen, zeiden dat ze de zilverprijs in 2023 onder de $23 per ounce zagen eindigen.

Ondertussen verwachtte bijna 48% van de deelnemers dat de zilverprijs het jaar hoger zou eindigen dan $38 per ounce.

Jeff Kresnak, een belegger in zilver, zei in een e-mail aan Kitco News dat hij de zilverprijs in 2023 ziet verdubbelen, wat de prijzen tegen het einde van het jaar ruim boven de $40 per ounce zou brengen.

“Het industriële metaal zal ook worden gebruikt als afdekking tegen inflatie en tegen koersdalingen op de aandelenmarkt”, zei Kresnak. “Persoonlijk geloof ik dat zilver evenals goud werd afgeremd door de cryptogekte. Ik geloof dat 90% van de die in 2022 zo optimistisch waren over crypto genoeg bloedvergieten hebben gezien ze zullen niet terugkeren naar crypto en zullen zich nu wenden tot zilver.”

Particuliere beleggers zijn aanzienlijk optimistischer over zilver in vergelijking met de Wall Street analisten. De meesten onder hen verwachten dat de zilverprijs onder $30 per ounce zal blijven.

Jim Wyckoff, senior technisch analist bij Kitco.com, zei dat hij de zilverprijs tussen $22,00 en $27,31 per ounce ziet noteren. Hij gaat dus uit van een lagere zilverprijs.

Maar andere collega’s zijn optimistischer  over het zilver, aangezien de transitie naar groene energie de industriële vraag naar het witte metaal stimuleert. In sommige gevallen is dat optimisme echter toch eerder gematigd.

De analisten van de Bank of America, die zeer optimistisch zijn over het goud, zien de zilverprijs pieken rond de $25 per ounce.

“Beleggers kijken meestal zowel door een macro- als door een microlens naar zilver: aan de macrokant zou een Fed-spil en stabilisatie van de USD het edelmetaal aantrekkelijker moeten maken, aan de microkant zou een stabilisatie van de industriële afname op de prijs kunnen wegen”, schreef Michael Widmer, grondstoffenstrateeg voor Bank of America in zijn Outlook-rapport.

Commerzbank ziet ook de zilverprijs stijgen naar $25 per ounce.

Hoewel deze analisten dus slechts gematigd optimistisch zijn, zijn er sommigen die verwachten dat de prijzen volgend jaar zullen verdubbelen.

In een interview met Kitco News zei Avi Gilburt, oprichter van ElliottWaveTrader.net, dat zilver aan een grote stierenrally begint, waarbij de prijzen zouden kunnen doorstijgen naar de recordhoogtes van $50 per ounce. De zilverprijs kan volgens hem gemakkelijk verdubbelen in 2023 en de eerste helft van 2024.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *