Groeiende divergentie tussen fysiek goud en de markt voor papieren goud

Hoewel de stijgende obligatierendementen en een buitengewone rally van de Amerikaanse dollar aanzienlijke tegenwind hebben veroorzaakt voor het goud, blijft het gele metaal ongetwijfeld een essentiële afdekking voor beleggers, volgens een grondstoffenanalist.

Nitesh Shah, hoofd grondstoffenonderzoek bij WisdomTree, wijst er op dat hoewel goud het grootste deel van 2022 in een neerwaartse trend zat, het edelmetaal relatief gezien goed standhoudt.

Enkele weken geleden, toen de goudprijs terugviel tot het laagste punt in twee jaar, was er sprake van daling sinds het begin van het jaar met ongeveer 12%. Sindsdien heeft er een opvallend herstel plaatsgevonden.

Shah zei dat volgens zijn model, gezien de mate waarin de obligatierendementen dit jaar zijn gestegen en de rally van de Amerikaanse dollar tot het hoogste punt in 20 jaar, de goudprijs vorig jaar met 21% zou moeten zijn gedaald.

“Ik weet dat sommige mensen teleurgesteld zijn in goud en zich afvragen waarom de prijs niet hoger staat gezien de evolutie van de inflatie, maar tegen deze achtergrond doet goud het nog redelijk goed”, zei hij. “Als u een niet-dollar goudbelegger bent, dan zijn de huidige goudprijzen bijna recordhoogten.”

Shah zei dat hij vermoedt dat de groeiende divergentie tussen de fysieke markt en de papiermarkt de reden is waarom goud het goed doet in de huidige omgeving.

De laatste gegevens van de Commodity Futures Trading Commission laten zien dat de speculatieve bearish positionering in de goudmarkt op het hoogste niveau in vier jaar staat, wat op de papiermarkten heeft gewogen.

Terwijl institutionele beleggers de goudmarkt zijn ontvlucht, zei Shah dat retail beleggers fysiek goud te kopen. Hij merkte op dat de premies voor goud en zilver extreem hoog blijven, een indicatie van een krappe fysieke markt.

“De fysieke markt biedt veel meer steun aan de markt dan we misschien denken,” zei hij. “Dit is vergelijkbaar met wat er gebeurde in 2013 toen dalende futuresprijzen een grote vraag naar het fysieke metaal ontketenden.”

Shah voegde toe dat de gezonde honger naar goud vooral zichtbaar is in China, omdat het land niet genoeg goud heeft om aan de vraag te voldoen, aangezien de premies recordniveaus bereikten. In september 2022 steeg de goudprijs van de benchmark op de Shanghai Gold Exchange $ 43 boven de benchmark die was vastgesteld door de London Bullion Market Association.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *