Moeten er nog aandelen zijn? Zelfverklaarde beursgoeroes blijven volharden in de boze

Wall Street sloot het jaar vrijdag af met zijn slechtste jaarprestatie sinds de financiële crisis in 2008. De benchmark S&P 500 daalde bijna 20% in 2022, terwijl de met technologie beladen Nasdaq Composite een derde van zijn waarde verloor met een daling van 33% voor het jaar. De blue-chip Dow Jones eindigde ongeveer 9% lager.

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne, een stijgende inflatie en de Federal Reserve die met hogere rentetarieven uitpakten waren de stoorzenders op de financiële markten. De bezorgdheid is gaandeweg toegenomen dat de Fed het monetaire beleid te ver zal aanscherpen, wat de economie in een recessie zou kunnen doen belanden. In 2023 zullen deze zorgen naar verwachting het sentiment blijven drukken.

Ongeveer de helft van het verlies van ruim $ 9 biljoen in de S&P 500-index was te wijten aan de verliezen geleden door slechts zes megacaps: Amazon.com Inc., Apple Inc., Alphabet Inc., Microsoft Corp., Tesla Inc. en Meta Platforms Inc., die elk tussen $ 632 miljard en $ 908 miljard aan marktwaarde verloren. Op andere beurzen was het sentiment niet beter, in totaal ging er vorig jaar wereldwijd € 16.000 miljard aan aandelenvermogen verloren.  De meeste beleggers zullen dat wel gevoeld hebben in hun portefeuille.

De Brusselse BEL 20 verloor meer dan 14% of ruim 12% wanneer rekening wordt gehouden met de uitgekeerde dividenden. Word 2023 een beter beursjaar? Dat weten we natuurlijk pas achteraf, veel zal afhangen van de centrale banken beslissen te doen. Nog hogere rentetarieven zijn puur gif voor de beurskoersen, dat weten zelfs beginnende beleggers. De beurskoersen zijn het afgelopen decennium fors gestegen dankzij dalende rentevoeten. Gaan ze nu ook stijgen als de rente dat ook doet? Het is misschien mogelijk, maar we durven er onze hand niet voor in het vuur steken. Een best case scenario zou zijn als de centrale banken, met de Amerikaanse Federal Reserve op kop, gedwongen worden hun monetaire politiek herzien.

Wie zich van geen kwaad bewust zijn, zijn een aantal beursgoeroes in ons land. Zij blijven altijd maar op dezelfde spijker hameren: beleggen is het nieuwe sparen. Laat ons echter toe om daar een kanttekening bij te maken. Dat geldt waarschijnlijk in een scenario van gestadig stijgende beurskoersen. Zeg maar in een soort natte droom van elke belegger. Maar helaas zijn dromen bedrog. In De Tijd schreef iemand vorig weekend dat beleggen geen spurt was maar een marathon. Vergissen we ons of horen we links en rechts al enkele beleggers naar adem happen?

Maar één zaak hebben alle beursgoeroes over het hoofd gezien: zilver steeg vorig jaar 10,0% met in euro, goud met 6,2% en platina met 10,3%. Waarom vertelt hij de lezers daar niets over? We laten het antwoord op deze vraag open. Maar één zaak moeten we toegeven: in gladde verkooppraatjes is hij een ware meester.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *