Wereldbank waarschuwt voor tweede wereldwijde recessie

Dit decennium dreigt een tweede wereldwijde recessie, waarschuwde de Wereldbank, waarbij ze voor zowel dit als voor volgend jaar de groeiprognoses voor bijna alle geavanceerde economieën naar beneden bijstelde. David Malpass, president van de Wereldbank, stelt dat de Russische oorlog in Oekraïne, de hardnekkig hoge inflatie en de wereldwijde rentestijgingen een extra dreiging toevoegen aan de verwoestende erfenis van Covid.

De instelling verlaagde haar prognoses voor de wereldwijde groei naar 1,7 procent in 2023 en naar 2,7 procent in 2024, ten opzichte van eerdere prognoses van 3 procent in beide jaren. De economen van de Wereldbank waarschuwden dat de wereldeconomie fragiel blijft en voegden eraan toe dat een hoger dan verwachte inflatie, rentestijgingen om deze inflatie onder controle te krijgen, een heropleving van de Covid-19-pandemie of escalerende geopolitieke spanningen de wereldeconomie in een recessie kunnen duwen.

Dit zou de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog zijn dat er in hetzelfde decennium twee wereldwijde recessies hebben plaatsgevonden. De Wereldbank verwees naar de scherpe groeivertragingen in de VS, de eurozone en China als oorzaak van de neerwaartse bijstellingen, terwijl ze haar groeiprognoses voor bijna alle geavanceerde economieën en bijna 70% van de opkomende markten naar beneden bijstelde.

De groei in geavanceerde economieën zal naar verwachting vertragen van 2,5 pct. in 2022 tot 0,5 percent. in 2023. “In de afgelopen twee decennia zijn vertragingen van deze omvang bijna altijd een voorbode geweest van een wereldwijde recessie”, aldus nog de Wereldbank.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *