2022 was een recordjaar: Perth Mint is betrouwbare barometer voor de vraag naar gouden en zilveren munten

2022 was het jaar van twee verhalen op de markt voor gouden munten. Terwijl de Amerikaanse munt een tegenvallende vraag naar goud en zilver zag, beleefde de Perth Mint een topjaar met recordverkopen.

Analisten hebben opgemerkt dat het agressieve monetaire beleid van de Federal Reserve, dat vorig jaar de rente met 425 basispunten verhoogde, de interesse voor edelmetalen in de Verenigde Staten heeft getemperd. De Amerikaanse munt werd echter het hele jaar door ook geplaagd door productie- en leveringsproblemen.

De U.S. Mint stopte de productie van de 2022 munten in november om zich te concentreren op de munten van 2023 en verkocht vorige maand slechts 4.000 ounces in verschillende coupures van haar gouden America Eagle-munten. Tegelijkertijd verkocht het in december 59.000 American Eagle Silver-munten van één ounce.

Uit verkoopgegevens van de Amerikaanse Munt blijkt dat het vorig jaar 980.000 ounce goud heeft verkocht, een daling van bijna 22% ten opzichte van 2021, toen de verkoop het hoogste punt in 12 jaar bereikte.

Ondertussen verkocht de Amerikaanse Munt vorig jaar 15,96 miljoen ounce zilver, 43,5% minder dan in 2021.

Hoewel goud en zilver weinig interesse kregen van de kant van de beleggers kon de Amerikaanse munt de vraag nog steeds niet bijhouden, aangezien de premies voor zilveren munten tot recordhoogtes stegen en opliepen tot meer dan 100% van de waarde van de munt.

“Het gebrek aan vraag is niet groter dan het gebrek aan aanbod en daarom zien we deze hogere premies”, zegt Jonathan Da Silva, een handelaar bij Kitco Metals. “Stel je voor hoe de verkoopcijfers en premies eruit zouden zien als de U.S. Mint geen leveringsbeperkingen zou hebben gekend.”

In oktober waarschuwden analisten tijdens de jaarlijkse edelmetaalconferentie van de London Bullion Market Association de beleggers dat de premies op goud- en zilverproducten hoog zullen blijven, aangezien de wereldwijde vraag blijft groeien te midden van een ongekende stroom van het edelmetaal van west naar oost.

Terwijl Amerikaanse beleggers vorig jaar niet echt geïnteresseerd waren in zilver, stroomde een recordhoeveelheid van het edelmetaal India binnen. Naar schatting importeerde India vorig jaar meer dan 8.000 ton zilver.

Volgens sommige analisten was de verkoop van Perth Mint een betere graadmeter voor de wereldwijde vraag naar edelmetaal, aangezien er een record voor zowel goud als zilver werd opgetekend. Dit is het tweede achtereenvolgende jaar dat de munt een recordverkoop van edelmetaal heeft gerapporteerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *