Goldman Sachs ziet de olieprijs doorstijgen tot $ 105

Volgens Goldman Sachs kan een stevige groei van de wereldwijde vraag naar olie de olieprijzen dit jaar boven $ 100 per vat duwen. Brent Crude, de variëteit uit de Noordzee, zou in het vierde kwartaal tegen $ 105 per vat kunnen worden verhandeld.

De wereldvraag naar olie zal in 2023 met 2,7 miljoen vaten per dag (bpd) toenemen en de markt zal in de tweede helft van het jaar weer een tekort vertonen, zo staat te lezen in een rapport van de Amerikaanse zakenbank. De heropening van China kan de vraag naar ruwe olie in een stroomversnelling duwen. Vorige maand zei Goldman Sachs dat de Chinese heropening de olieprijzen met $ 15 per vat kan verhogen, waarbij de vraag vanuit China in 2023 gemiddeld met 1 miljoen vaten per dag zou kunnen toenemen.

De verwachting van een grotere vraag dit jaar zou de OPEC+-groep in staat moeten stellen om in de tweede helft van 2023 de in oktober aangekondigde productieverlagingen door te voeren, aldus Goldman Sachs. Maar als de vraag zwakker is dan voorspeld, zou de OPEC+ de productie nog verder kunnen verlagen. “Deze ‘Opec-put’ beperkt de neerwaartse risico’s voor de olieprijs”, zo luidt de conclusie van het rapport van Goldman Sachs.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *