Goudmarkt houdt de verklaringen van de Fed scherp in de gaten

Goud overschreed verleden week donderdag de kaap $1.900 per ounce toen bleek dat de inflatie verder afkoelde. Maar of het gele metaal de winst kan behouden, hangt af van de verwachte renteverhoging door de Federal Reserve in februari.

In een indrukwekkende stijging aan het begin van het jaar, is goud al met ongeveer 5% gestegen, waarbij Comex goudfutures voor februari voor het laatst werden verhandeld op $ 1.923 per ounce. En sinds de dieptepunten van november rond $1.618, is goud gestegen met meer dan $ 300.

Een van de belangrijkste drijfveren achter de bullish trend op de goudmarkt zijn de macro-economische vooruitzichten, waaronder een afkoelende inflatie, een vertragende economie en de verwachte wending in haar monetaire politiek door de Federal Reserve.

Om goud naar $ 1.900 per ounce te tillen, wilden de beleggers zien dat de inflatie betekenisvol begon te dalen en dat is precies wat er gebeurde met de cijfers van december. De inflatie op jaarbasis vertraagde tijdens de laatste maand van het jaar tot 6,5% na een stijging in november van 7,1%. De jaarlijkse kern-CPI vertraagde ook van 6% naar 5,7%.

“De vertraging zet door nadat de krantenkoppen in juni een hoogtepunt hadden gemeld van 9,1%.”, aldus James Knightley, de belangrijkste internationale econoom van ING. “De gegevens van de laatste drie maanden over de inflatie betekenen een opmerkelijke stap terug.”

Dit is precies het bewijs dat de Fed nodig had om te beginnen met vertragen bij het verhogen van de rentevoeten. Na het CPI-rapport begon de markt volgens de CME FedWatch Tool een kans van 96,2% op een stijging van 25 basispunten in februari in te prijzen, ten opzichte van voordien een verwachte stijging met 50 basispunten. Nog maar een paar weken geleden bedroeg die verwachting op die 25 basispunten minder dan de helft.

De president van de Federal Reserve Bank of Philadelphia, Patrick Harker, zei donderdag dat de Amerikaanse centrale bank haar taak wat betreft de strijd tegen de inflatie zou kunnen afronden via langzamere renteverhogingen.

“Ik verwacht dat we dit jaar nog een paar keer de rente zullen verhogen, maar volgens mij zijn de dagen dat we ze met 75 basispunten verhoogden zeker voorbij”, zei Harker. “Naar mijn mening zullen verhogingen van 25 basispunten in de toekomst meer gepast zijn.”

St. Louis Fed-president James Bullard merkte donderdag ook op dat het bemoedigend was om te zien dat het met de inflatie de goede kant op ging. “So far, so good. Mijn bottom line voor 2023 is dat het een jaar van desinflatie zal zijn”, aldus Bullard.

Het zou echter nog te vroeg kunnen zijn voor de Fed om de overwinning op de inflatie nu al uit te roepen, aldus de economen Sarah House en Michael Pugliese van Wells Fargo.

“Het steeds overtuigender wordende bewijs van een vertragende inflatie dat het meest recente inflatierapport naar voren brengt, vergroot de kans dat het FOMC de Fed Funds rente tijdens zijn volgende vergadering met slechts 25 basispunten zal verhogen. Maar met de inflatietrend nog steeds boven de doelstelling verwachten we dat de centrale bank ook de vergadering nadien nog verder zal verkrappen”, aldus House en Pugliese.

Na zoveel inflatieverrassingen in de afgelopen twee jaar, geloven sommige economen dat de Fed zou kunnen wachten op meer zekerheid alvorens haar monetaire politiek aan te passen.

“Aan de ene kant zijn de dalende inflatiecijfers inderdaad significant. Maar aan de andere kant is de kracht in de CPI van de kerndiensten een nog steeds knagend probleem voor de Fed”, zegt MKS PAMP hoofd strategie metalen bij Nicky Shiels. En dat kan niet zonder gevolgen blijven voor de evolutie van de goudprijs.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *