Goudprijs sluit week af boven $ 1.920, schuldenprobleem VS neemt dreigender vormen aan

De goudmarkt eindigde vorige week op het hoogste punt in 9 maanden, waarbij de hernieuwde vraag naar veilige havens de prijs tot boven de $1.920 per ounce duwde, wat volgens sommige analisten een belangrijk weerstandsniveau was.

Sommige analisten voorspellen dat toenemende economische onzekerheid en sterke fundamentals onder de markt de prijs sneller dan verwacht terug zouden kunnen duwen naar $ 2.000.

De goudfutures voor februari sloten de vrijdagsessie week af met een winst van ongeveer 1,30%, met een slotkoers van $ 1.923 per ounce. Maandagmorgen vielen de futures terug tot $ 1.917.

“De aantrekkingskracht van het niveau van $ 2.000 mag niet onderschat worden en die aantrekkingskracht zal alleen toenemen naarmate de prijs blijft stijgen”, zegt Phillip Streible, hoofdmarktstrateeg bij Blue Line Futures.

De rally van goud startte vrijdag inde late namiddag kwam nadat de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen een brief naar het Congres had gestuurd om de wetgevers te waarschuwen dat de regering op 19 januari haar schuldlimiet zou kunnen bereiken.

De groeiende vrees dat de VS mogelijk niet aan haar schuldverplichtingen zou kunnen voldoen, is de laatste tijd toegenomen, aangezien de krappe meerderheid van de Republikeinse Partij in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden de onderhandelingen naar verwachting zal bemoeilijken. Sommige Republikeinse politici hebben al gezegd dat elke verhoging van de schuldlimiet gepaard moet gaan met forse bezuinigingen.

“We wisten dat het schuldenprobleem in 2023 een probleem zou worden, maar we hadden niet verwacht dat het zo snel op de voorgrond zou treden”, zegt Edward Moya, senior Noord-Amerikaanse marktanalist bij OANDA. “De korte termijn reactie bij het goud is gerechtvaardigd, gezien de grote onzekerheid die er momenteel heerst”

Moya voegde er echter aan toe dat hoewel de vraag naar veilige havens op korte termijn de goudprijs zou moeten blijven ondersteunen, er nog belangrijkere factoren zijn die de goudmarkt beïnvloeden. Analisten verwijzen daarbij naar de lagere Amerikaanse inflatiecijfers en naar de terugval van de dollar ondersteunt. Omdat de goudprijs in dollar wordt uitgedrukt, maakt een zwakke dollar het edelmetaal goedkoper voor kopers van buiten de VS.

“Het is gewoon te vroeg om te zien hoe dit zal uitpakken. Op korte termijn is het schuldenprobleem positief voor het goud, maar als er een grote chaos ontstaat zou dat de dollar ondersteunen en uiteindelijk beginnen te wegen op de goudprijs”, zei hij.

Moya zei dat hij voor goud enige weerstand ziet bij $ 1.950 per ounce, en als die wordt doorbroken, is er niet veel dat de markt er nog van weerhoudt om terug te stijgen naar $ 2.000 per ounce.

“Er is momenteel veel momentum in de markt en ik denk dat $ 2.000 een bereikbaar doel is, het is slechts een kwestie van wanneer we daar komen”, zei hij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *