Een nationale bank of een hedge fonds? Zwitserse nationale bank lijdt gigantisch verlies in 2022

De Zwitserse nationale bank leed een gigantisch verlies in 2022 van $ 143 miljard, waardoor de vraag kan worden gesteld of deze nationale bank zich niet als een hedge fund gedraagt. Veel economen waren stomverbaasd toen bleek dat de waarde van de portefeuille met Amerikaanse aandelen aan het einde van het eerste kwartaal van 2022 was geëxplodeerd tot een record van $ 177 miljard. Dit ten opzichte van de omvang van meer dan de $ 27 miljard die het nog in 2014 in portefeuille had.

Sindsdien is het niet precies gegaan zoals gepland voor de fondsbeheerders bij de centrale bank, de waarde van zijn long posities in Amerikaanse aandelen is met bijna $ 50 miljard gekelderd van het recordhoogtepunt in Q1 naar $ 139,8 miljard vanaf Q3. Daarmee werd  een dieptepunt in twee jaar opgetekend.

Dat is een enorm verlies ondanks het feit dat de SNB alleen maar wat meer Zwitserse Franken hoeft te drukken, ze die vervolgens voor dollars verkoopt en zo alle gaten kan drukken.

Maar terwijl we wachten op het 13F rapport over de stand van zaken aan het einde van het voorbije jaar van de SNB, rapport dat over ongeveer een maand zou moeten worden gepubliceerd, kennen we al de schade die het Zwitserse ‘hedgefonds’ (als we dat woord mogen gebruiken) in 2022 heeft geleden en het is een onthutsend hoog bedrag: maandag 9 januari rapporteerde de SNB een verlies op jaarbasis van 132 miljard Zwitserse frank, of $ 143 miljard, voor fiscaal 2022, het grootste verlies in zijn 115-jarige geschiedenis. Het verlies was te wijten aan de dalende aandelen- en obligatiekoersen. Ook de recente van de koers van de Amerikaanse dollar was een onverwachte tegenvaller

Het voorlopige cijfer, dat een duidelijke tegenvaller was ten opzichte van een winst van 26 miljard frank in 2021, was veel groter dan het vorige recordverlies van 23 miljard frank in 2015. Volgens Reuters komt het overeen met iets meer dan het jaarlijkse bbp van Marokko.

Volgens de bank was het grootste deel van het verlies, of 131 miljard frank, afkomstig van haar posities in vreemde valuta – een brede term die wordt gebruikt om de meer dan 800 miljard frank aan aandelen en obligaties te beschrijven die de SNB kocht om de Zwitserse frank verzwakken. Ter indicatie: het bedrag is ook bijna even groot als het BBP van Zwitserland.

De verliezen namen toe toen de wereldwijde aandelen- en obligatiemarkten gelijktijdig instortten – 2022 was het eerste jaar in meer dan een eeuw waarin zowel de aandelen- als de obligatiemarkt dubbel cijferige verliezen leden – toen centrale banken over de hele wereld, waaronder dus ook de SNB, de rentetarieven verhoogden om de inflatie te bestrijden . Ondertussen leidde ook de sterke Zwitserse frank – die in juli boven de pariteit ten opzichte van de euro steeg – tot wisselkoers gerelateerde verliezen.

En hoewel de SNB in vrijwel alles geld verloor, was er één enkele activaklasse die winst genereerde: de goudvoorraad van de SNB, die eind 2021 1.040 ton bedroeg, won 400 miljoen frank in waarde in 2022.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *