Goud wordt een steunpilaar voor elke portefeuille in de komende 3 jaar – BofA

Goudbeleggers hebben de afgelopen twee en een half jaar veel aan “soul-searching” gedaan. Maar goud als actief zal de komende drie jaar een belangrijke plaats in de beleggingsportefeuilles innemen, aldus Bank of America.

Het edelmetaal eindigde het jaar 2022 min of meer stabiel en werd grotendeels neerwaarts en zijwaarts verhandeld sinds het nieuwe recordhoogtes bereikte in 2020. Maar dit scenario is nu eindelijk aan het veranderen.

“De belangstelling voor goud is de afgelopen kwartalen getemperd in vergelijking met andere activaklassen, deels omdat de stijgende reële rente en een sterkere USD geen stimulans vormden om de blootstelling aan het gele metaal te vergroten”, aldus BofA-grondstoffenstrateeg Michael Widmer. “Onder andere deze beide factoren hebben geleid tot wat zelfonderzoek onder marktdeelnemers. We denken echter dat het voorbarig is om de dood van goud aan te kondigen.”

De macro-economische vooruitzichten voor goud worden bullish in 2023, en dat zal minstens tot 2026 aanhouden, benadrukte Widmer, daarbij verwijzend naar verschillende factoren die de prijs drijfveren.

“Ten eerste wordt de macro-economische achtergrond weer bullish voor goud en vanuit een langetermijnperspectief bevestigt onze analyse dat het gele metaal een krachtige diversificatie van de portefeuille kan zijn”, schreef Widmer.

Goud zal dit jaar worden gezien als een efficiënte diversificatie van elke portefeuille, waarbij de uitstroom uit ETF’s, wat vorig jaar op de prijs woog, afneemt.

“Goud is een niet-renderende activa, dus een krapper monetair beleid verhoogt de alternatieve kosten. Wat op zijn beurt geen stimulans is om de blootstelling aan het gele metaal te vergroten. Dit is een reden waarom de prijsbewegingen in 2022 zo gematigd zijn geweest. Dit gezegd hebbende , hebben we de afgelopen week geschetst dat de macro-economische achtergrond nu steeds meer bullish goud is, wat betekende dat de uitstroom uit ETF’s is afgenomen’, zei Widmer.

Ook heeft de goudindustrie gewerkt aan haar eigen ESG-normen, waar meer grote beleggers steeds vaker naar kijken bij het nemen van hun investeringsbeslissingen. “Als reactie op deze problemen heeft de goudindustrie normen opgesteld die beleggers het vertrouwen kunnen geven dat het gele metaal op verantwoorde wijze is geproduceerd en ingekocht, inclusief de Responsible Gold Mining Principles en de Responsible Gold Guidance”, voegde Widmer eraan toe.

De notitie wees er ook op dat goud en Bitcoin heel verschillende trajecten volgen en op dit moment in wezen niet gecorreleerd zijn. Dit staat in contrast met eerdere argumenten dat Bitcoin de aandacht van investeerders afleidt van goud.

“Goud en cryptovaluta’s werden soms gezien als rivalen die vechten om de aandacht van investeerders… Natuurlijk kunnen zowel crypto als goud een betaalmiddel en tevens een waarde opslagmiddel en beiden zijn niemands aansprakelijkheid,” merkte Widmer op. “Nu de wereld multipolair aan het worden is, is dit laatste punt belangrijk voor centrale banken, vooral in opkomende markten. Tot dat moment, in de aanloop naar de oorlog in Oekraïne, had de Centrale Bank van Rusland de USD-posities verminderd, terwijl ze tegelijkertijd tijd om de blootstelling aan goud te vergroten.” Wat eens te meer het belang van goud in de financiële wereld onderstreept.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *