Recordverkopen gouden munten en gouden staven bij Britse Royal Mint in 2022 (en ook veel vraag naar zilver)

Ondanks de matige vraag van de beleggers naar papieren goud, bleek 2022 een zeer sterk jaar te zijn voor de vraag naar het edelmetaal, waarbij de Britse Royal Mint zelfs recordverkopen rapporteerde.

De verkoop van onbewerkt goud is in 2022 met 25% is gestegen in vergelijking met 2021, dat ook een recordjaar was. Tegelijkertijd steeg de vraag naar zilver met 29% ten opzichte van het voorgaande jaar.

De Royal Mint constateerde ook een toename van het aantal nieuwe beleggers die belangstelling toonden voor fysiek goud, aangezien het aantal nieuwe klanten vorig jaar met 5% toenam, dit ondanks stijgende rentetarieven en matige prestaties van de dollar gedurende het grootste deel van het jaar.”

Op maandbasis merkte de munt ook op dat maart de drukste maand was voor goudverkopen, aangezien de geopolitieke onzekerheid veroorzaakt door de Russische invasie van Oekraïne de vraag naar het edelmetaal als veilige haven deed toenemen.

De munt zei dat het ook de vraag zag aantrekken in september en oktober toen de binnenlandse politieke onzekerheid toenam wanneer het Verenigd Koninkrijk in drie maanden tijd drie premiers zag komen en gaan.

Vooruitkijkend naar 2023 zei de Koninklijke Munt dat de start van het jaar sterk was en de beloftes van een verdere prijsstijging inhoudt, zeker wanneer de goudprijs boven de $ 1.900 per ounce blijft noteren.

“Nog een stijging van 10% zou het hoogste punt ooit van US $ 2.057,15 binnen bereik brengen, piek die werd geregistreerd door de London Bullion Market Association op 6 augustus 2020”, aldus Andrew Dickey, directeur Precious Metals Investment van The Royal Mint.

Dickey voegde eraan toe dat hij verwacht dat de vraag naar edelmetaal gedurende het nieuwe jaar robuust zal blijven, aangezien investeerders zichzelf willen blijven beschermen tegen de onzekerheid en volatiliteit van de wereldmarkten.

“Vooruitkijkend naar 2023 verwachten veel financiële experts dat het huidige momentum zal aanhouden, wat het vertrouwen van beleggers in edelmetalen zal bevorderen, zeker en vooral na de IMF-waarschuwingen voor een recessie”, zei hij. “Er zijn aanwijzingen dat eerdere recessies een impact hebben gehad op de stijging van de goudprijs, waarbij het metaal historisch gezien als een ‘veilige haven’ werd beschouwd. Andere factoren die de vraag beïnvloeden, zijn onder meer een vertraging van de cyclus van renteverhogingen door centrale banken, hun voortdurende aankoop van grote hoeveelheden goud en crypto-teleurstellingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *