Strijd tegen inflatie belooft lang en hard te worden (of met andere woorden: het leven kan nog lang duur blijven)

De topman van Unilever waarschuwde onlangs dat de strijd tegen de inflatie nog lang niet is beslist, ook al dromen de centrale banken (hardop) van het opnieuw verlagen van de rentevoeten. Dit om de economie de broodnodige zuurstof te gunnen. Het ziet er naar uit dat vooral de voedselprijzen nog geruime tijd hoog zullen blijven. Maar eigenlijk komt het voorspellen van het toekomstige inflatieniveau neer op koffiedik kijken. Sommigen wagen zich niettemin aan voorspellingen, zoals bijvoorbeeld Bank of America.

BofA waarschuwt dat de inflatie nog 10 jaar hoog kan oplopen, zonder dat de economen van deze bank daarvoor sluitende argumenten aandragen. Ook zij beschikken helaas niet over een glazen bol. Ondanks de agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve – waaronder vier opeenvolgende verhogingen van 75 basispunten – loopt de inflatie volgens BofA nog steeds hoog op.

Zal de inflatie binnenkort weer normaal worden? Bank of America gelooft dus van niet. “Historisch gezien duurt het gemiddeld 10 jaar voordat een ontwikkelde economie terugkeert naar een inflatie van 2% zodra de drempel van 5% is overschreden”, zegt de bank in een recent rapport. Hoge inflatie tast niet alleen de koopkracht van geld aan, maar betekent ook dat de Fed waarschijnlijk agressief zal blijven. En dat belooft niet veel goeds voor de aandelenmarkt.

Ook andere bekende economen vrezen dat de inflatie nog lang een probleem zal blijven. Zelfs nu de energieprijzen dalen, zullen we nog een tijdlang met relatief hoge inflatie te kampen hebben, waarschuwt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België. Hij verwijst daarbij naar de zogenaamde “tweederonde-effecten”, zoals bijvoorbeeld de dienstensector en de lonen. Iedereen snakt naar meer ademruimte, maar de geest is uit de (inflatiefles) en zal daar maar moeilijk weer in te proppen zijn. Toch is zaak om het hoofd koel te houden, want ook over de inflatie is er veel geblaat en weinig wol. Of anderzijds uitgedrukt: iedereen schreeuwt moord en brand wanneer de inflatie stijg, de media overspoelen ons in dat geval met horrorverhalen. Zoals ze ook met alle ander slecht nieuws doen. De slimme mediamanagers snappen maar al te goed dat slecht nieuws als zoete broodjes verkoopt.

Goed nieuws ligt veel minder goed in de markt en dus wordt een daling van de inflatie slechts oppervlakkig besproken. Denk daarbij over de daling van de aardgasprijzen, waar we alleen beknopt over worden geïnformeerd. In dat verband vestigen we de aandacht op een bericht dat in het Nederlandse Financieel Dagblad verscheen: de containerprijzen gaan dit jaar nog eens 15 tot 20% omlaag. Het is maar dat u het weet: er is ook goed nieuws dat de ronde doet, alleen bereikt het de man in de straat niet. Met dank opnieuw aan onze fantastische media.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *