Twee werken van Lucian Freud onder de hamer bij Christie’s in Londen

Twee zeldzame en voortreffelijke schilderijen van Lucian Freud die de blijvende fascinatie van de kunstenaar voor de natuurlijke wereld tijdens zijn indrukwekkende carrière weergeven, zullen bij Christie’s de 20th / 21st Century: London Evening Sale op 28 februari 2023 een speciaal cachet geven.

Scillonian Beachscape (1945-46, schatting: £ 3.500.000-5.500.000), is een vroeg schilderij van de kunstenaar en een van de weinige werken die zijn geïnspireerd door een vormend bezoek aan de Scilly-eilanden, vergezeld van zijn goede vriend, de kunstenaar John Craxton. Tijdens de reis maakte Freud een aantal tekeningen en voltooide dit doek toen hij terugkeerde naar Londen. Ongebruikelijk voor de kunstenaar, is de compositie van Scillonian Beachscape rechtstreeks gebaseerd op een van zijn locatietekeningen, Untitled (die in oktober 2022 door Christie’s werd verkocht).

Scillonian Beachscape wordt gepresenteerd naast Garden from the Window (2002, schatting: £ 2.500.000-3.500.000), dat voor het eerst wordt geveild. Beide schilderijen worden aangeboden uit dezelfde privécollectie en bevonden zich voorheen in de vermaarde collectie van Simon Sainsbury.

Tessa Lord, waarnemend hoofd van de afdeling naoorlogse en hedendaagse kunst, Christie’s London: “Lucian Freud, vereerd als een van de grootste schilders van de 20e eeuw, keerde gedurende zijn hele carrière voortdurend terug naar de natuurlijke wereld als een bron van rijke inspiratie. Deze levenslange fascinatie komt perfect tot uiting in deze twee voortreffelijke schilderijen die kijkers inzicht bieden in zowel zijn vroege als late leven. De betekenis van de natuurlijke wereld voor Freud wordt momenteel onderzocht in een tentoonstelling in het Londense Garden Museum. Deze twee opmerkelijke werken, elk eerder in de prestigieuze collectie van de Britse filantroop en zakenman Simon Sainsbury, zullen onze komende 20e/21e eeuw belichten: London Evening Sale. We verwachten dat ze zullen aanslaan bij onze internationale verzamelaarsbasis, vooral in het licht van de recente honderdjarige retrospectieve “Lucian Freud: New Perspectives” van de National Gallery in Londen, die in februari wordt geopend in het Thyssen-Bornemisza Museo Nacional, Madrid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *