IEA ziet de wereldwijde vraag naar olie in 2023 een recordhoogte bereiken

De heropening van China zal de wereldwijde vraag naar olie dit jaar naar een recordhoogte van 101,7 miljoen vaten per dag (bpd) stuwen, een stijging met 1,9 miljoen vaten per dag ten opzichte van 2022, zei het International Energy Agency (IEA) vorige week woensdag.

Bijna de helft van de groei van de vraag naar olie dit jaar zal uit China komen nadat Beijing zijn Covid-beperkingen heeft opgeheven, zei het IEA in zijn Oil Market Report (OMR) voor januari.

Tegelijkertijd zal de groei van het wereldolieaanbod in 2023 vertragen tot 1 miljoen vaten per dag. “Een niet-OPEC+ productiestijging van 1,9 mb/d zal worden getemperd door een daling van de OPEC+ productie met 870 kb/d als gevolg van een verwachte verlaging van de productie in Rusland”, aldus het IEA in het rapport.

Als gevolg hiervan zal de marktbalans dit jaar krapper worden, merkte het bureau op.

“Dit jaar zou de vraag naar olie met 1,9 mv/d kunnen stijgen tot 101,7 mv/d, of de grootste hoeveelheid ooit, waardoor het evenwicht op de markt krapper zou worden naarmate de Russische aanvoer vertraagt onder de volledige impact van sancties. China zal bijna de helft van deze groei van de wereldwijde vraag aandrijven, ook al blijft de vorm en snelheid van de heropening van de Chinese economie onzeker”, aldus het IEA.

Rusland en China zullen dit jaar dus de twee wildcards op de markt zijn, voegde het eraan toe.

De Russische olie-export daalde in december met slechts 200.000 vaten per dag, ondanks het EU-embargo en het prijsplafond van de G7. Maar de recordprijskortingen op Russische referentie-exportkwaliteiten hebben de Russische olie-inkomsten vorige maand met $ 3 miljard verlaagd tot $ 12,6 miljard – het laagste sinds februari 2021, schat het bureau.

Het EU-verbod op Russische olieproducten vanaf 5 februari zou wel eens kunnen betekenen dat het ruime aanbod opgetekend bij het begin van 2023 snel zou kunnen achteruit boeren, aangezien de westerse sancties de Russische export beïnvloeden.”

De optimistische vooruitzichten van het IEA voor de vraag dit jaar zorgden vorige week voor een verdere stijging van de olieprijs, aangezien de prijzen de stijgingen van dinsdag uitbreidden tot de vroege handel op woensdag. WTI Crude is gestegen tot $ 81,Brent Crude brak vorige week door de kaap van $87 en handelde op $87,29.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *