Kan de rally bij het goud blijven duren als de ETF-beleggers de markt blijven negeren?

Het nieuwe jaar blijkt een solide start te hebben gebracht voor de goudmarkt, aangezien de prijzen vorige week afsloten in de buurt van het hoogste punt in negen maanden.

De goudmarkt is gedurende vijf weken achter elkaar gestegen, waardoor de prijzen in de eerste maand van 2023 al met meer dan 5% zijn gestegen. En hoewel er een sterk bullish sentiment op de markt heerst, ontbreekt er nog steeds een stuk van de puzzel. Of met andere woorden: niet iedereen is mee in de opwaartse beweging van de goudprijs.

Met name de beleggers in ETF’s springen nog steeds niet in de markt, waardoor sommige analisten zich afvragen hoe duurzaam deze nieuwe rally is. Hoewel de goudprijs dit jaar met 5% is gestegen, laten de gegevens van ’s werelds grootste door goud gedekte exchange-traded fund, SPDR Gold Shares (NYSE: GLD), zien dat de vraag naar ETF’s blijft dalen.

Op 19 januari is de goudvoorraad van GLD gedaald met 5,21 ton. De vraag is: volgt de goudprijs de bredere investeringsvraag, of zullen de ETF-aankopen aantrekken om het bullish sentiment in de markt te weerspiegelen? De uitstroom in de ETF-markt is vertraagd, maar niet geëindigd.

Tegelijkertijd is er de bezorgdheid dat zilver niet hetzelfde bullish sentiment kent als goud. Na in november en december beter te hebben gepresteerd dan goud, lijkt zilver nu niet meer weg te raken uit de buurt van het niveau van ongeveer $24 per troy ounce.

Het gebrek aan momentum van zilver staat ook in schril contrast met wat er gebeurt met andere industriële metalen zoals koper, dat wordt verhandeld tegen een hoogste punt op zeven maanden meer bepaald aan ongeveer $4,26 per pond. Maar de analisten blijven niettemin positief.

Deze week publiceerde Bank of America een zeer bullish rapport over goud; de analisten zeiden dat ze verwachten dat het edelmetaal de komende drie jaar een steunpilaar van elke beleggingsportefeuille zal zijn.

En Bank of America staat niet alleen met zijn optimistische vooruitzichten. In november ondervroeg de Europese fondsbeheerder HANetf 100 Europese en Britse vermogensfondsbeheerders. Volgens de resultaten zei 89% van die respondenten dat ze van plan waren hun blootstelling aan goud te vergroten.

“Het kan nu inderdaad zo zijn dat een groot deel van het negatieve sentiment ten opzichte van goud voorbij is”, zegt Tom Bailey, hoofd ETF-onderzoek bij HANetf, in het rapport.

Wat betreft wat het sentiment in edelmetalen drijft, de belangrijkste factor blijft de zwakte van de Amerikaanse dollar; de Amerikaanse dollarindex is met meer dan 10% gedaald sinds het hoogste punt in 20 jaar in september.

Volgens analisten verliest de Amerikaanse dollar aan momentum omdat de markten verwachten dat de Federal Reserve haar agressieve verkrappingscyclus zal vertragen. De markten hebben een stap van 25 basispunten van de Amerikaanse centrale bank volgende maand bijna volledig ingeprijsd.

In een exclusief interview zei de gewaardeerde econoom David Rosenberg dat hij verwacht dat de bijeenkomst in februari de laatste verhoging van de Federal Reserve zal zijn. Hij voegde eraan toe dat de naderende recessie de centrale bank zal dwingen ergens in de tweede helft van het jaar te beginnen met het verlagen van de rentetarieven.

In deze omgeving verwacht hij dat goud een aantrekkelijke troef zal zijn en ziet hij dat de prijzen dit jaar stijgen naar nieuwe recordhoogtes van meer dan $2.000 per ounce.

Met zoveel bullish sentiment in de markt, denken veel analisten dat het slechts een kwestie van tijd is voordat investeerders weer in goud springen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *