Ex-minister Larry Summers waarschuwt voor een crisis zoals in de jaren 70 van vorige eeuw

Als de strijd tegen de inflatie niet op de huidige manier wordt voortgezet, zullen economieën terug in de diepten van de recessie van de jaren 70 worden gestort, wat negatieve gevolgen hebben voor werkende mensen overal ter wereld, waarschuwde de voormalige Amerikaanse minister van Financiën Larry Summers. Dat is een uitspraak die alleszins een woordje uitleg verdient, want wat Summers zegt is niet voor de hand liggend.

Zijn waarschuwing is een reactie op uitspraken van een aantal vooraanstaande economen, waaronder Olivier Blanchard, een voormalig hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds, die hebben voorgesteld de inflatiedoelstellingen te verhogen van 2% naar 3% om recessies te voorkomen.

“Het hanteren aan een inflatiedoelstelling van 3% zou een dure vergissing kunnen blijken te zijn. Het overstappen naar een verhoogd objectief en de daarmee gepaard gaande maatregelen zou uiteindelijk een averechts effect kunnen hebben, zoals het dat op spectaculaire wijze deed in de jaren 70 van vorige eeuw”, zegt Summers, een professor economie aan Harvard en een Bloomberg TV medewerker. Summers deed dat in een panelgesprek op de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos, Zwitserland.

Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell heeft echter al herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat de Amerikaanse centrale bank niet van plan is haar inflatiedoelstelling van 2% te wijzigen.

De inflatie piekte in een groot deel van de geïndustrialiseerde wereld met dubbele cijfers, maar zal dit jaar naar verwachting snel dalen als gevolg van dalende energie- en grondstoffenprijzen. De kerninflatie zal echter hoog blijven omdat het loongedrag en de prijsstelling van bedrijven fundamenteel zijn veranderd, zei de voorzitter van de Zwitserse Nationale Bank, Thomas Jordan, in hetzelfde panelgesprek.

“Het zal veel moeilijker zijn om de inflatie van 4% naar 2% te brengen”, zei hij. “We zullen zien of dat gepaard gaat met een recessie of niet. Bedrijven aarzelen niet langer om hun prijzen te verhogen. Dat is anders dan twee of drie jaar geleden en het betekent een duidelijk signaal dat het niet zo eenvoudig is om de inflatie terug te brengen naar 2%.”

“We zien ook een verandering in het gedrag met betrekking tot de lonen. Als je kijkt naar de huidige loonvorming, dan blijkt die aanpak sterk te zijn achterhaald. In feite nemen we de inflatiecijfers van vorig jaar en gebruiken we deze om toekomstige salarissen vast te stellen – een soort rechtvaardigheidsargument dat niet meer van deze tijd is. Zodra de inflatie hoog is, neemt de druk op de lonen toe.”

Summers waarschuwde: “Het zou een ernstige fout zijn als centrale banken op dit moment hun inflatiedoelstelling naar boven bijstellen. Als we de doelstelling van 2% niet hebben gehaald en herhaaldelijk de toezegging tot 2% hebben benadrukt, zou het optrekken van de doelstelling naar 3% zeer grote schade toebrengen van de centrale banken aan de geloofwaardigheid. Als je één keer kunt aanpassen, kun je opnieuw aanpassen. Het einde is dan eigenlijk zoek.”

De hoofden van de centrale banken in het panel waren het er allemaal over eens dat er nog steeds strengere monetaire maatregelen nodig zijn om de inflatie, die in de VS, de eurozone en het VK nog steeds dicht bij de 10% ligt, te beteugelen.

Summers bekritiseerde ook de kwantitatieve versoepeling van de centrale bankiers tijdens de pandemie, die volgens hem de belastingbetaler extra belastte. Onder QE ruilden centrale banken in feite langlopende schulden in voor zeer kortlopende schulden om te profiteren van de lage rentetarieven.

De Fed lijdt nu een mark-to-market-verlies op zijn balans van ongeveer $ 800 miljard, zei hij. “Achteraf denk ik dat dat zeer problematisch was”, zei Summers. “We moeten niet alleen nadenken over de stimulerende aspecten van QE, maar ook focussen op de aspecten van de balansschuld van QE.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *