Mogen de Fransen hun baget op hun buik schrijven? Vervelende gevolgen van de inflatie blijven ons achtervolgen

Wereldwijd ervaren mensen inflatie op niveaus die in decennia niet meer zijn gezien, terwijl de prijzen stijgen voor essentiële zaken zoals voedsel, verwarming, transport en accommodatie. En hoewel een piek in zicht zou kunnen zijn, kunnen de effecten nog erger worden. Hoe zijn we hier gekomen? In twee woorden: pandemie en oorlog.

Een lange en comfortabele periode van geringe inflatie en lage rentetarieven kwam abrupt tot een einde nadat COVID-19 toesloeg, toen regeringen en centrale banken opgesloten bedrijven en huishoudens overeind hielden met biljoenen dollars aan steun.

De centrale banken van de wereld zijn begonnen met forse renteverhogingen om de vraag af te koelen en de inflatie te beteugelen. Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat de wereldwijde inflatie tegen het einde van 2023 zal zijn gedaald tot 4,7%, iets minder dan de helft van het huidige niveau.

Het doel is een “zachte landing” waarbij de afkoeling plaatsvindt zonder crashes op de huizenmarkt, bedrijfsfaillissementen of oplopende werkloosheid. Maar zo’n gunstig scenario is ongrijpbaar gebleken in eerdere ontmoetingen met hoge inflatie.

Van de Amerikaanse Federal Reserve-chef Jerome Powell tot Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank, er gaan steeds meer geruchten dat medicijnen voor renteverhogingen bitter kunnen smaken. Bovendien zijn de risico’s rond de grote onzekerheden – de oorlog in Oekraïne, de spanningen tussen China en het Westen – allesbehalve verdwenen.

De reguliere vooruitzichten van het IMF voor oktober waren een van de somberste in jaren en luidden: “Kortom, het ergste moet nog komen en voor veel mensen zal 2023 aanvoelen als een recessie.”

Voor de Fransen zou dat concreet kunnen betekenen dat ze hun geliefde baget op hun buik moeten schrijven. Olie en aardgas zijn dan misschien weer goedkoper geworden en ook de opwaartse druk op de elektriciteitsprijzen is afgenomen. Maar vooral consumentenproducten worden steeds duurder en die trend zal niet snel gestopt worden. Eieren, suiker enzovoort, het wordt allemaal duurder. Met als gevolg dat ook ons dagelijks brood en dat van de Fransen duurder wordt. Voor zover die Franse baget in een afzienbare toekomst nog verkrijgbaar zal zijn. Steeds meer ‘boulangers’ haken af omdat ze niet meer opgewassen zijn tegen de gestegen prijzen voor van alles en nog wat. Inflatie dreigt het leven zoals we dat gekend hebben grondig door elkaar te schudden, zoveel is duidelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *