Sotheby’s veilt portret van Maya Picasso

De vrouwen in het leven van Picasso hebben altijd centraal gestaan in het oeuvre van de kunstenaar. Op 5 september 1935 arriveerde een nieuwe muze in de vorm van zijn dochter Maya, genaamd María de la Conceptión naar de geliefde overleden zus van Picasso, en werd in het geheim geboren terwijl Picasso nog getrouwd was met zijn eerste vrouw, de voormalige ballerina Olga Khokhlova. Maya, de dochter van zijn grootste liefde Marie-Thérèse Walter, zou een immense bron van geluk voor Picasso blijken te zijn.

Haar geboorte viel samen met een persoonlijke crisis die Picasso later ‘de slechtste periode van zijn leven’ noemde. Een langdurige echtscheidingsstrijd met Olga en het daarmee gepaard gaande verlies van zijn geliefde eigendom, Château de Boisgeloup, in combinatie met de steeds slechter wordende politieke situatie in Europa en een dieper besef van de onvermijdelijkheid van oorlog, zorgden ervoor dat de kunstenaar, die een bijna jarenlange onthouding van schilderen.

Tussen januari 1938 en november 1939 schilderde Picasso veertien portretten van Maya – de belangrijkste serie die Picasso aan een van zijn kinderen wijdde, waarin zijn vreugde als vader op aangrijpende wijze tot uiting komt in zijn vreugde als kunstenaar.

Een van de meest speelse en gedurfde afbeeldingen van de kunstenaar van zijn dochter zal nu voor het eerst in meer dan 20 jaar op een veiling verschijnen. Geschat op $ 15-20 miljoen (ongeveer £ 12-18 miljoen), zal Fillette au bateau (Maya) worden aangeboden op Sotheby’s Modern & Contemporary Evening Auction in Londen op 1 maart 2023. Behouden door Picasso tot zijn dood in 1973, het schilderij was vervolgens eigendom van Gianni Versace, voordat het in 1999 door Sotheby’s in Londen werd verkocht als onderdeel van de collectie van de overleden modeontwerper van 25 werken van de kunstenaar. De terugkeer op de markt valt samen met het overlijden van Maya Ruiz-Picasso op 20 december 2022, op 87-jarige leeftijd. Het werk zal te zien zijn in Sotheby’s Hong Kong (5-7 februari), New York (11-15 februari) en Londen (22 februari-1 maart).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *