Ondanks sancties blijft Rusland de belangrijkste overzeese olieleverancier voor Europa

Terwijl de overzeese invoer van Russische ruwe olie door de Europese Unie vorig jaar met iets meer dan 12% daalde, genoot Rusland nog steeds de status van grootste overzeese olieleverancier aan het blok, dit ondanks de sancties.

Volgens gegevens van het makelaarskantoor Banchero Costa importeerde de EU vorig jaar 98,8 miljoen ton Russische ruwe olie via zee, tegen 112,5 miljoen ton in 2021 en 128,5 miljoen ton in 2019.

In 2022 was Rusland nog steeds goed voor 21,9% van de Europese invoer van ruwe olie over zee, gevolgd door de Noordzee, die goed was voor 17% en Noord-Afrika, voor 15,4%.

De verschepingen van olie uit de Noordzee naar Europa stegen met 19,2% op jaarbasis, ruim boven de cijfers van 2019, terwijl de verschepingen van olie uit Noord-Afrika naar Europa met 6% toenamen. De verzendingen van West-Afrika naar Europa stegen met 27,5% in 2022. De Verenigde Staten zagen de export van ruwe olie naar Europa met 43,1% toenemen tot een record van 51,4 miljoen ton.

Maar de grootste stijging kwam uit de Arabische Golf, met een stijging van 76,4% op jaarbasis in 2022. Hoewel dit nog steeds lager is dan in 2019, terwijl de Amerikaanse export naar Europa een nieuw record liet optekenen.

Banchero, daarbij verwijzend naar gegevens van Refinitiv, had volgende commentaar op de cijfers: “2022 is een zeer positief jaar gebleken voor de handel in ruwe olie, ondanks de stijgende olieprijzen en de risico’s op een economische recessie”.

Wereldwijd laten de gegevens een stijging van 8,5% zien in de totale handel in ruwe olie, op jaarbasis. De totale hoeveelheid aan verscheepte olie kwam uit op 2.047,3 miljoen ton vergeleken met 1.886,3 miljoen ton voor 2021 en 2.110,5 miljoen ton voor 2019.

Hoewel Rusland zijn export naar de EU vorig jaar met meer dan 12% heeft zien dalen, blijkt uit de gepubliceerde gegevens dat het land uiteindelijk toch een stijging van de export van ruwe olie met 10,3% zag tot 2018,5 miljoen ton. Dat cijfer ligt slechts iets onder het niveau van 2019.

Evenzo kenden de Verenigde Staten ook een stijging van de export van ruwe olie, met een winst van meer dan 22% in de twaalf maanden van 2022, net als Saudi-Arabië, met een stijging van meer dan 17%.

Dit in vergelijking met West-Afrika en de Noordzee, die beide een daling van de olie-export zagen voor 2022.

Aan de vraagzijde van de vergelijking daalde China’s import van ruwe olie over zee vorig jaar met 3,6%, terwijl India het tegenovergestelde zag: een stijging van de invoer met 11,7%.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *