De voedselprijzen in Europa zullen in 2023 met nog eens 4-5% stijgen (maar de oliemarkt blijft een wild card)

De voedselprijzen in ons land en de rest van Europa zullen blijven stijgen, maar het groeitempo zal vertragen. In 2022 bedroeg de inflatie van de voedselprijzen in de euregio 10,9%. Dit jaar zal dat volgens de prognoses van STATEC de helft zijn.

Alleen al in oktober van vorig jaar stegen de voedselprijzen met 1,7%. Dit was de grootste stijging in de maand sinds 2007. De prijzen voor boter en andere oliën, verse groenten en diepvriesfruit stegen in 2022 het meest.

STATEC-experts kunnen niet precies voorspellen welke producten in 2023 de grootste prijsstijging zullen meemaken, maar ze geven wel drie belangrijke redenen voor de stijging van de prijzen aan:

*Europa is in 2022 getroffen door droogte;

*Oekraïens graan zat maandenlang vast in havens;

*Door de energiecrisis zijn belangrijke petrochemische meststoffen duurder geworden.

Tom Haas, hoofd modellering en prognose bij STATEC, is ervan overtuigd dat alle drie de oorzaken de regio in 2023 minder zullen treffen. De energieprijzen hebben een plafond bereikt. Schepen met graan uit Oekraïne vervoeren de grondstof weer vrijelijk over de hele wereld. Droogtes zijn seizoensgebonden en zullen zich waarschijnlijk niet twee jaar op rij herhalen. Samen zorgen deze factoren ervoor dat de inflatie afneemt en de voedselprijzen minder snel stijgen.

De afname van de inflatie wordt onder andere bevestigd door het goedkoper worden van het vrachtvervoer. Schepen kunnen hun lading weer overal gemakkelijk afleveren en de prijzen voor vervoer van containers zijn gedaald. Volgens de Drewry World Container Index is de prijs op de route van Shanghai naar Rotterdam gedaald van $ 14.000 per container naar nu $ 2.000. Maar het is misschien toch te vroeg om te juichen.

Maar is deze prognose te voorzichtig? Dat zou best wel eens het geval kunnen zijn. De wild card blijft eens te meer de energiemarkt. Jeff Currie, het wereldwijde hoofd grondstoffen van Goldman Sachs, gelooft dat Brent (ruwe olie uit de Noordzee) volgend jaar $ 110 zal bereiken. In een rapport deelde Morgan Stanley dezelfde mening wat betreft de stijgende olieprijzen in 2023. “We blijven constructief over de olieprijzen, gedreven door een herstellende vraag (heropening van China, herstellende luchtvaart) te midden van een beperkt aanbod als gevolg van lage investeringsniveaus, risico’s voor Rusland aanbod, het einde van de SPR-releases (het loslaten van de Amerikaanse olievoorraden) en de vertraging van de Amerikaanse schalieproductie”, merkten de grondstoffenanalisten van Morgan Stanley op.

Sommige analisten zien de olieprijs zelfs oplopen tot $ 200 per vat. En dan begint het spelletje op de energiemarkten weer van vooraf aan. Hogere energieprijzen zullen een kettingreactie uitlokken, waarbij alles en nog wat duurder zal worden. Inclusief de voedingsprijzen. Het motto voor dit jaar zou dan ook kunnen luiden: ‘Mieke houdt u vast aan de takken van de bomen, Mieke houdt u vast aan de takken van de mast’. Of met andere woorden: het wordt weer bibberen geblazen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *