Explosieve cocktail kan grondstoffenprijzen in 2023 doen exploderen (vooral goud houdt tal van beloftes in)

Grondstoffen staan klaar voor een explosieve cocktail in 2023, dit volgens Goldman Sachs. De Amerikaanse zakenbank verwacht dat een combinatie van de huidige macro-omgeving en lage voorraden de prijzen opdrijft.

Beleggen in de grondstoffensector kan superieure rendementen opleveren in 2023, de sector zal naar verwachting beter presteren dan de andere activaklassen, aldus de analisten van Goldman Sachs in hun rapport.

Na een sterke stijging van de grondstoffenprijzen in de eerste helft van 2022, zag de sector een daling als gevolg van stijgende rentetarieven en een lagere vraag. De vooruitzichten voor 2023 zijn echter zeer positief, aangezien China heropent op een moment dat de voorraden nog steeds laag zijn, zegt Jeff Currie, hoofd grondstoffenonderzoek bij Goldman.

“Een bullisher brouwsel voor grondstoffen kun je niet bedenken”, zei Currie vorige week tijdens een presentatie. “Gebrek aan aanbod is zichtbaar in elke afzonderlijk segment van de grondstoffenmarkt, of het nu gaat om kritieke voorraden op bedrijfsniveau of uitgeputte productiecapaciteit.”

Goldman wees op overeenkomsten tussen de grondstoffenrally van 2007-2008 en de situatie vandaag. Een uitzondering is de markt voor het Europese aardgas vanwege voorlopig voldoende voorraden.

“Herinnert iemand zich wat er met de olieprijzen is gebeurd van januari ’07 tot juli ’08?” zei Currie. “De Fed haalde de voet van de rem, China trapte het gaspedaal in, Europa begon snel te groeien en de prijs voor ruwe olie steeg met $ 100 per vat.

In de oliemarkt zijn verschillende factoren nog niet volledig geprijsd en dat moet nog gebeuren, voegde de analist van Goldman eraan toe.

“Oliemarkten houden geen rekening met de verwachte stijging van de vraag in combinatie met de daling van de Russische productie”, zei Goldman. “De heropening van China is een game-changer. Grondstoffen zoals ruwe olie, geraffineerde aardolieproducten, LNG en sojabonen zullen vooral profiteren van de Chinese vraag. Met fors hogere prijzen in het verschiet.”

Currie merkte op dat aluminium te maken zou kunnen krijgen met aanbodtekorten in het licht van de hernieuwde vraag uit China en Europa. De bank verhoogde dit jaar de gemiddelde prijs voor het metaal tot $ 3.125 per ton. Dit is een upgrade van de eerdere voorspelling van $ 2.563.

In 2020 sprak Goldman al van een supercyclus voor grondstoffen. De recente call is dus in lijn met de langetermijnvisie van de bank.

“Nu de macro- en microdynamiek weer op elkaar zijn afgestemd, denken we dat investeerders waarschijnlijk met een frisse blik zullen kijken naar de grondstoffensector en de naar supercyclische argumenten op de lange termijn die wijzen op een huidig ernstig gebrek aan capex. Er wordt met andere woorden te weinig geïnvesteerd “, aldus de bank.

De bank verwacht dat de S&P GSCI Commodity Index een rendement van respectievelijk 9,9%, 17,3% en 31,2% zal behalen over een periode van respectievelijk drie, zes en twaalf maanden.

In de komende 12 maanden zal energie waarschijnlijk met 46,9% stijgen, industriële metalen met 29,6% en edele metalen met 5,7%, aldus de bank.

Goud zal naar verwachting profiteren van een zwakkere Amerikaanse dollar en een wereldwijde de-dollariseringstrend, merkte Goldman op.

“Vooral goud zal waarschijnlijk aan de vooravond van een aanhoudende opwaartse trend staan, aangezien de-dollarisering zeer bullish voor het goud is en dat in een tijd dat de Fed waarschijnlijk steeds meer zal verschuiven naar maatregelen om de groei te stimuleren. Het kind van de rekening zou de dollar worden. Wij geloven dat een aanhoudende daling van de koers van de USD een ingrediënt vormt voor een vrij aanzienlijke stijging van de grondstoffenprijzen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *