Goudmarkt staat aan de rand van een bull markt

De goudmarkt heeft eerder deze week een belangrijke mijlpaal bereikt, aangezien de prijs op een bepaald moment boven het niveau van $1.940 per ounce steeg, waardoor de goudmarkt kortstondig in een officiële bullmarkt terechtkwam.

Hoewel de goudprijs inmiddels iets is gedaald ten opzichte van de bereikte hoogtepunten, is die goudprijs toch nog steeds met bijna 20% gestegen ten opzichte van hun dieptepunten voor de afgelopen twee jaar opgetekend in november 2022. De goudfutures van februari werden vanmorgen voor het laatst verhandeld tegen $ 1.930,60 per ounce.

Samen met zijn bull-market-status is het edelmetaal tot nu toe $ 100 gestegen in de eerste maand van 2023, zijn beste start van het jaar sinds 2012.

Volgens analisten komt het hernieuwde momentum van goud doordat de obligatierendementen laag blijven en de Amerikaanse dollar blijft handelen op een dieptepunt in zeven maanden.

Analisten merken op dat verschuivende renteverwachtingen blijven wegen op de greenback. De Amerikaanse dollarindex blijft met 102 punten op het laagste punt in zeven maanden zweven. De markten hebben een verhoging van 25 basispunten van de Federal Reserve volgende maand bijna volledig in geprijsd.

“Het gele metaal ondervindt een nieuwe vraag van handelaren en investeerders die betere vooruitzichten zien, aangezien de tegenwind van vorig jaar in de vorm van renteverhogingen en een sterkere dollar te midden van zorgen over de economische vooruitzichten geleidelijk aan wegvallen. “zei Ole Hansen, hoofd grondstoffenstrategie bij Saxo Bank.

Hansen voegde eraan toe dat hij potentieel ziet voor hogere prijzen, aangezien goud historisch gezien aanzienlijke rally’s heeft gekend na een piek in de rentetarieven.

“De markt voorspelt momenteel nog een of twee verdere Amerikaanse renteverhogingen voordat de Federal Reserve pauzeert bij of onder de 5%. Mocht de geschiedenis zich herhalen, dan kan goud nog een aanzienlijk hoger potentieel hebben”, zei hij.

Hoewel $ 1.940 een enigszins moeilijke weerstand voor goud blijkt te zijn, zei Jeremy Naylor, marktanalist bij I.G., dat als deze weerstand wordt doorbroken er niet veel meer is dat het goud weg houdt van zijn all-time highs.

“We zijn er nog ver vandaan, maar in de ogen van sommige mensen is dat zeker het koersdoel om voor te gaan”, zei hij in een rapport.

Lukman Otunuga, senior research analist bij FXTM, zei dat hij weerstand ziet bij $1.950 per ounce, maar voegde eraan toe dat het edelmetaal een aanzienlijk momentum heeft.

“Het edelmetaal blijft zeker goed draaien, boekt vijf opeenvolgende wekelijkse winsten en zou hoger kunnen stijgen als de fundamentele drijfveren ongewijzigd blijven. Een zwakkere dollar en zwakke Amerikaanse economische cijfers zouden de honger naar goud de komende dagen verder kunnen aanwakkeren”, zei hij. .

Hoewel de goudprijs zich in een technische bullmarkt bevindt, merken sommige analisten op dat deze technisch oververkocht raakt en dat enige consolidatie op de huidige niveaus gezond zou kunnen zijn.

Hansen merkte op dat een van de factoren die de goudmarkt tegenhoudt, de gematigde vraag naar door goud gedekte op de beurs verhandelde ETF fondsen blijft.

“We moeten de vraag naar ETF’s nog zien herstellen, met een totaal bezit dat nog steeds in de buurt van het laagste punt in twee jaar ligt rond de 94 miljoen ounces. Waarbij er tijdens de rally van 100 dollar geen verbetering van de vraag vanuit de trackers is waargenomen”, zei hij. ” Tegelijkertijd kan de angst voor FOMO (Fear of Missing Out of angst om de rally te missen) ook zorgen voor een snelle opbouw van positionering in goud, met forse opwaartse druk op de goudprijs tot gevolg.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *