AngloGold Ashanti was het best presterende goudmijnaandeel in de afgelopen zes maanden

De goudprijs heeft de afgelopen weken volop kunnen profiteren van een verzwakking van de dollarkoers. De Amerikaanse dollarindex piekte in september 2022 op 114,78. Dit was toen de Federal Reserve een agressief krimpend monetair beleid voerde. Gedurende deze tijd had goud het moeilijk, de goudprijs raakte maar niet van de grond.

De dollarindex handelt momenteel echter rond de 103 en vertoont een dalende tendens. Over het algemeen is een zwakke dollar positief voor edelmetalen. De meeste analisten denken dat de dollar in 2023 verder zal verzwakken. De reden is dat de wereld naar een mogelijke recessie staart. In een dergelijk scenario lijkt een agressief krimpend monetair beleid onwaarschijnlijk. Integendeel, beleidsmakers wereldwijd zouden kunnen overgaan op expansief beleid. Daar moet de goudprijs van kunnen profiteren, met in hun kielzog uiteraard de goudmijndelen. AngloGold Ashanti Limited (NYSE:AU) was het best presterende goudmijnaandeel in de afgelopen zes maanden.

Dit bedrijf is operationeel in Afrika, Amerika en Australië. Op 23 november handhaafde Deutsche Bank analist Abhi Agarwal een Buy-rating voor AngloGold Ashanti verhoogde hij het koersdoel van $16 naar $20, een koersdoel dat inmiddels al werd bereikt. De vraag naar goud trekt weer aan, de markt zal opnieuw worden geconfronteerd met lage voorraden, een niet-elastisch aanbod en een aantrekkelijke goudprijs.

Aan het einde van het derde kwartaal van 2022 hadden 13 hedgefondsen in de database van Insider Monkey belangen ter waarde van $ 206,7 miljoen in AngloGold Ashanti Limited (NYSE: AU), vergeleken met maar 12 fondsen in het voorgaande kwartaal ter waarde van $ 232,4 miljoen.

Het aandeel AngloGold Ashanti was het best presterende goudaandeel in de afgelopen zes maanden. Gedurende deze periode is het aandeel met bijna 50% in koers gestegen. Zelfs na de grote rally lijkt het AU-aandeel ondergewaardeerd bij een verwachte koers-winstverhouding van 15,6. Een van de redenen waarom de koers stijgt, is de focus van het bedrijf op kostenbeheersing. Zo rapporteerde AngloGold een all-in-duurzame kost van $1.284 per ounce voor Q3 2022 vergeleken met $1.362 per ounce in Q3 2021.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *