Dichte mist over het economisch landschap is nog niet opgetrokken

Een bericht op Bloomberg maakte vorige week nogmaals melding van dalende prijzen voor zeecontainers op routes heen en weer naar China en dit vanwege de dalende westerse vraag naar Chinese goederen.

Het lijkt er volgens Frank Vranken, hoofd strateeg van Bank Edmond de Rothschild, op dat de exportkant van het Chinese herstel van de economische groei heel goed kan tegenvallen. Het kan de beren ervan overtuigen dat de wereldwijde groei vertraagt, maar ondanks alle inkt die over de verwachte recessie is gemorst, schetsen de recent gepubliceerde PMI-gegevens een ander beeld. Aan beide zijden van de Atlantische Oceaan overtrof het resultaat de verwachtingen en in Europa klom het cijfer weer boven de 50-drempel, wat betekende dat er een einde kwam aan de krimp.

En er is net zo veel onzekerheid bij het luisteren naar economen over waar zij denken dat de inflatie tegen het einde van dit jaar zal stabiliseren. Dat wordt echter niet weerspiegeld in de renteverwachtingen aangezien de financiële markten een zeer optimistische kijk hebben op de inflatie. Dat wordt vandaag weerspiegeld in hoe ze de Fed zien handelen; een laatste renteverhoging van 25 basispunten en daarna renteverlagingen van 50 basispunten tegen het einde van het jaar. Dit alleszins op basis van de evolutie van de futures.

Als men een dalende inflatie en lagere rentevoeten zou combineren met een opwaarts verrassende economische groei, ontvouwt zich opnieuw een Goldilocks scenario. Rekenen de aandelenmarkten op een dergelijk scenario, gezien de gestegen koersen sinds het begin van dit jaar? Het is een uitdagend idee. Maar het heeft volgens de statistieken weinig kans van slagen. Inverse rate curves zoals vandaag hebben vaker wel dan niet geleid tot harde landingen in plaats van zachte landingen. De boodschap van Vranken is dan ook duidelijk: er hangt nog steeds een dichte mist boven het economisch landschap en die mist zal waarschijnlijk niet zo snel optrekken. 2023 belooft dus opnieuw een spannend jaar te worden. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *