India voerde in 2022 record hoeveelheid zilver in, tekort op de zilvermarkt blijft toenemen

Vorig jaar bereikte de invoer van zilver in India een nieuw record van 304 miljoen ounces. Dat verpletterde de vorige importhoogte van 260 miljoen ounces opgetekend in 2015.

Meer dan de helft van het zilver dat India binnenstroomt, wordt gebruikt in sieraden en zilverwerk en ongeveer een derde van de vraag naar zilver in India komt van investeerders in fysiek metaal, waaronder zilveren baren en zilveren munten.

Volgens een rapport van het Silver Institute hebben Indiase particuliere beleggers sinds 2010 ongeveer 730 miljoen ounces zilver (22.700 ton) gekocht. Om dat in perspectief te plaatsen: die hoeveelheid vertegenwoordigt ongeveer 90% van de totale wereldwijde zilvermijnproductie in 2022.

In het afgelopen decennium waren de enige jaren waarin de vraag naar zilverinvesteringen in India daalde 2016 en (tijdens de pandemie) in 2020.

De investeringen in zilver in India waren beperkt tijdens de pandemiejaren, maar vertoonden een gezond herstel in 2022. De investeringen in fysiek zilver stegen vorig jaar naar 79,4 miljoen ounces, het hoogste niveau sinds 2015.

De vraag naar Indiaas zilver is het hoogst in landelijke en semi-stedelijke gebieden. Volgens het rapport van het Silver Institute is dit een weerspiegeling van de relatief lage instapprijs.

Bovendien kopen zelfs fabrikanten en groothandelaren zilver als investering tijdens periodes van lage prijzen om later te worden omgezet in sieraden of zilverwerk, of gewoon om het terug te verkopen wanneer de prijs hoog genoeg is om winst te nemen. Gezien het profiel van de beleggers zijn investeringen in fysiek zilver tot nu toe grotendeels immuun geweest voor concurrentie van andere activaklassen, zoals aandelen.”

De proliferatie van op de beurs verhandelde zilverproducten (ETP) in India heeft ook de vraag naar investeringen in het witte metaal gestimuleerd.

Het eerste Indiase op de beurs verhandelde product werd gelanceerd in september 2021. Momenteel zijn er zeven ETP’s en vijf zilveren ETP Fund-of-Funds (FoF’s, die beleggen in ETP’s). Eind 2022 bedroeg het bezit van zilveren ETF’s in India naar schatting 8 miljoen ounces.

Het harde optreden van de Indiase regering tegen smokkel op de goudmarkt heeft de investeringen in zilver gestimuleerd. Volgens het rapport van het Silver Institute: “De aanhoudende harde houding van de Indiase regering ten aanzien van zwart geld en de toegenomen waakzaamheid ten aanzien van goudtransacties heeft in het voordeel van zilver gespeeld.”

Het rapport van het Silver Institute onderstreept het belang van India op de wereldwijde zilvermarkt.

Als ’s werelds zesde grootste economie en belangrijkste zilverfabrikant speelt India ook een essentiële rol in de vraag naar investeringen in zilver en goud. Nu er nieuwe investeringsproducten beschikbaar zijn voor Indiase investeerders, heeft de rol van India in zilverinvesteringen het potentieel om nog verder te groeien.”

De toenemende vraag naar zilver in India is goed nieuws voor de bredere zilvermarkt. Op basis van voorlopige gegevens wordt verwacht dat de wereldwijde vraag naar zilver in 2022 een nieuw record heeft bereikt van 1,21 miljard ounces. Dat zou een stijging van 16% zijn vanaf 2021. Het is nu wachten op de publicatie van de definitieve cijfers.

Aangezien de mijnproductie naar verwachting slechts met 1% is gestegen wordt verwacht dat de wereldwijde zilvermarkt in 2022 een tweede achtereenvolgende jaarlijkse tekort heeft laten optekenen. Met 194 miljoen ounces zal dit een multi-decennium hoog zijn op vier keer het niveau van 2021. Of met andere woorden: het tekort aan zilver wordt steeds groter en dat vroeg of laat de zilverprijs omhoog moeten duwen.

 

Dichte mist over het economisch landschap is nog niet opgetrokken

Een bericht op Bloomberg maakte vorige week nogmaals melding van dalende prijzen voor zeecontainers op routes heen en weer naar China en dit vanwege de dalende westerse vraag naar Chinese goederen.

Het lijkt er volgens Frank Vranken, hoofd strateeg van Bank Edmond de Rothschild, op dat de exportkant van het Chinese herstel van de economische groei heel goed kan tegenvallen. Het kan de beren ervan overtuigen dat de wereldwijde groei vertraagt, maar ondanks alle inkt die over de verwachte recessie is gemorst, schetsen de recent gepubliceerde PMI-gegevens een ander beeld. Aan beide zijden van de Atlantische Oceaan overtrof het resultaat de verwachtingen en in Europa klom het cijfer weer boven de 50-drempel, wat betekende dat er een einde kwam aan de krimp.

En er is net zo veel onzekerheid bij het luisteren naar economen over waar zij denken dat de inflatie tegen het einde van dit jaar zal stabiliseren. Dat wordt echter niet weerspiegeld in de renteverwachtingen aangezien de financiële markten een zeer optimistische kijk hebben op de inflatie. Dat wordt vandaag weerspiegeld in hoe ze de Fed zien handelen; een laatste renteverhoging van 25 basispunten en daarna renteverlagingen van 50 basispunten tegen het einde van het jaar. Dit alleszins op basis van de evolutie van de futures.

Als men een dalende inflatie en lagere rentevoeten zou combineren met een opwaarts verrassende economische groei, ontvouwt zich opnieuw een Goldilocks scenario. Rekenen de aandelenmarkten op een dergelijk scenario, gezien de gestegen koersen sinds het begin van dit jaar? Het is een uitdagend idee. Maar het heeft volgens de statistieken weinig kans van slagen. Inverse rate curves zoals vandaag hebben vaker wel dan niet geleid tot harde landingen in plaats van zachte landingen. De boodschap van Vranken is dan ook duidelijk: er hangt nog steeds een dichte mist boven het economisch landschap en die mist zal waarschijnlijk niet zo snel optrekken. 2023 belooft dus opnieuw een spannend jaar te worden. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *