Zwitsers pensioenfonds investeert meer in goud na rampzalig jaar voor aandelen- en obligatiemarkten (inflatie zou komende 10 jaar hoog kunnen blijven)

De goudmarkt nieuwe beleggers aantrekken nu een Zwitsers pensioenfonds zijn posities wil diversifiëren na een somber jaar voor de aandelen- en obligatiemarkten.

Donderdag zei Publica, een van de grootste pensioenfondsen van Zwitserland met een beheerd vermogen van $ 44 miljard, dat het zijn blootstelling aan reële activa zoals onroerend goed en edele metalen vergroot, omdat het verwacht dat de inflatie de komende tien jaar hoog zal blijven.

“Uit een analyse gedaan in 2021 bleek dat de inflatie de komende tien jaar zeer waarschijnlijk hoger zal zijn dan in het voorgaande decennium”, aldus het fonds in een persbericht. “Aangezien reële activa in een inflatoire omgeving doorgaans beter presteren dan nominale activa, heeft de Raad van Bestuur besloten om de relatief hoge weging van obligaties te verlagen ten gunste van hogere wegingen van reële activa en beursgenoteerde aandelen.”

In een interview met Top1000Funds.com zei Stefan Beiner, hoofd vermogensbeheer bij Publica, dat het fonds zijn blootstelling aan goud zal verhogen tot 1%.Het fonds voegt ook nieuwe blootstelling toe aan private infrastructuuraandelen.

“Private infrastructuur equity is een nieuwe toewijzing voor ons. Als eerste stap zullen we investeren in open-ended fondsen en het RFP-proces afronden om de juiste partners te vinden in de komende paar maanden”, zei Beiner in het interview.

In 2023 zal het fonds zijn obligatieblootstelling met 14% verminderen en zijn aandelenblootstelling met 5% verhogen.

De nieuwe strategische activaspreiding komt doordat het fonds vorig jaar een nettoverlies van 9,6% rapporteerde, voornamelijk als gevolg van dalende aandelen- en obligatiekoersen.

“Obligaties hadden het grootste negatieve effect in 2022. Met een totaalrendement van ongeveer -12% leverden ze een negatieve bijdrage van -6,3 procentpunt aan het geconsolideerde totale rendement van -9,6%. Aandelen droegen ondertussen -4,1 procentpunt bij”, aldus het fonds. gezegd.

Er waren toch wel enkele lichtpuntjes voor het fonds in 2022. Het pensioenfonds zei dat zijn vastgoedportefeuille een positief rendement van 3,9% behaalde, en buitenlandse vastgoedinvesteringen stegen met 14% op basis van valuta-afdekking.

Publica had vorig jaar wel wat goud in portefeuille en het fonds zei dat het er een rendement van 0,6% op realiseerde.

Hoewel het pensioenfonds zei dat het lange termijn potentieel ziet in zijn nieuwe strategische activaspreiding, waarschuwde Beiner dat de vooruitzichten op korte termijn uitdagingen met zich meebrengen.

“Hoewel het verwachte rendement op de lange termijn is gestegen, betekent dit niet dat we een sterke prestatie verwachten in 2023. Ik ben nog steeds vrij pessimistisch, vooral vanwege de bedrijfswinstrisico’s’, zei Beiner.

De verschuiving van de activaspreiding van Publica komt doordat de traditionele 60/40 portefeuilleweging zijn slechtste jaarlijkse prestatie sinds de jaren 1930 kende.

De inflatie steeg tot het hoogste niveau in 40 jaar en dwong de centrale banken, geleid door de Federal Reserve, om de rentetarieven agressief te verhogen, waardoor de obligatierendementen stegen en de aandelenmarkten daalden. Ondertussen presteerde goud, ondanks het hoogste punt in de Amerikaanse dollar in 20 jaar, beter dan zowel de obligatie- als de aandelenmarkten. In 2022 was goud het op één na best presterende activum, net na de Amerikaanse dollar..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *