2022 was een consolidatiejaar voor het goud, zilverprijs stelde teleur

Ondanks een sterke start in het eerste kwartaal van 2022, bleek vorig jaar uiteindelijk een consolidatieperiode te zijn voor de edelmetaalmarkt, dit volgens het laatste rapport van de London Bullion Market Association (LBMA).

Vrijdag meldde de LBMA dat de goudprijs vorig jaar gemiddeld $ 1.800,09 per ounce bedroeg, slechts een kleine stijging ten opzichte van de gemiddelde prijs in 2021 van $ 1.798,60 per ounce.

De LBMA zei dat het een spannende race was in de prijsvoorspellingscompetitie van vorig jaar, aangezien analisten voorzichtig bleven met een gemiddelde prijsvoorspelling van $ 1.801,90. De winnaar van de voorspellingswedstrijd van vorig jaar was Nicky Shiels, hoofd metaalstrategie bij MKS PAMPs. Ze schatte dat goud het jaar gemiddeld rond de $ 1.800 per ounce zou liggen.

Op de tweede plaats stond Nikos Kavalis, een analist bij Metals Focus, met zijn voorspelling van $1.810,00. Op de derde plaats stond Rohit Savant, van CPM Group, met $ 1.790,00.

Hoewel het een consolidatiejaar was voor goud, was het teleurstellend voor zilver, aangezien de prijzen daalden ten opzichte van het niveau van 2021. De LBMA zei dat de zilverprijs vorig jaar gemiddeld $ 21,73 per ounce bedroeg, lager dan de gemiddelde prijs van vorig jaar van $ 22,729 per ounce.

De edelmetaalanalisten waren begin 2022 redelijk optimistisch over zilver, op zoek naar prijzen voor het jaar rond de $ 23,54 per ounce. Grant Sporre, een analist bij Bloomberg Intelligence, had de winnende prognose met een voorspelling van $ 21,78, 5 cent naast de slotprijs op het einde van het jaar.

Op de tweede plaats eindigde Joni Teves, edelmetaalanalist bij UBS, met haar voorspelling van $21,60; de derde plaats was Shiels, met een voorspelling van $ 22,00.

2022 bleek dus een uitdagend en volatiel jaar te zijn voor goud en zilver. De Russische invasie van Oekraïne creëerde een vraag naar een veilige haven voor goud en zilver. Goudprijs kortstondig tot $2.000 per ounce.

De inflatie, die opliep tot het hoogste niveau in 40 jaar, dwong de Federal Reserve vorig jaar echter tot een renteverhoging van 425 basispunten, de meest agressieve verkrappingscyclus in vier decennia.

Het agressieve monetaire beleid van de Federal Reserve zorgde ervoor dat de Amerikaanse dollar in september het hoogste punt in 20 jaar bereikte.

De verwachting is echter dat de Federal Reserve het einde van haar verkrappingscyclus nadert terwijl ze het tempo van haar renteverhogingen vertraagt, gaf in het nieuwe jaar enig momentum aan goud en zilver.

De goudprijs is sinds het dieptepunt in twee jaar in november met bijna 20% gestegen. Tegelijkertijd beleeft het edelmetaal zijn beste start van het jaar sinds 2012, met een prijsstijging van $100 in januari..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *