De regering van Iran verkoopt certificaten van gouden munten om geld op te halen en de inflatie te bestrijden

De Iraanse regering neemt extreme maatregelen door gouden muntcertificaten te verkopen om de groeiende valuta- en inflatiecrisis het hoofd te bieden.

De Iraanse rial heeft een vrije val gemaakt en handelt op recorddieptepunten ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Vorige week steeg de Amerikaanse dollar boven de grens van 450.000 rial.

De economie kampt met forse tegenwind doordat het land internationaal steeds meer geïsoleerd raakt. Westerse landen proberen de regering in Teheran te bestraffen voor de manier waarop ze heeft geprobeerd nationale protesten de kop in te drukken nadat een 22-jarige Koerdisch-Iraanse vrouw, Mahsa Amini, op 16 september in politiehechtenis stierf.

De Europese Unie deed een oproep tot verdere sancties tegen Iran, waardoor de rial de afgelopen vier maanden met ongeveer 29% is gedaald. De munt is sinds medio 2021 met bijna 50% gedaald.

De depreciërende valuta heeft ook bijgedragen aan de inflatiedreiging van het land. Dinsdag zei het Statistisch Centrum van Iran dat de inflatie in januari boven de 51% was gestegen, terwijl de voedselprijzen met meer dan 70% stegen.

Vanwege de groeiende economische crisis heeft de Iraanse regering extreme maatregelen genomen, waaronder de verkoop van certificaten van gouden munten op de beurs, zo blijkt uit nieuwsberichten van Iran International.

Volgens het plan kunnen Iraanse burgers maximaal vijf munten van twee gram kopen, ook wel kwartmunten genoemd, dit tegen de dagprijs voor het goud. In plaats van de munten te ontvangen, krijgen de kopers echter een document voor hun aankoop. Ze zullen moeten wachten tot de overheid hen een datum geeft waarop ze hun munten zullen ontvangen.

De regering zei dat ze van plan is om in de komende tien dagen 450.000 van deze munten van twee gram op de beurs te verkopen, goed voor bijna 1 ton goud.

Iran zoekt ook naar manieren om de groeiende economische sancties te omzeilen. Vorige week meldden Russische media dat Iran en Rusland in gesprek waren om een nieuwe stablecoin te creëren, ondersteund door goud.

Iran zal naar verwachting in 2023 te maken krijgen met uitdagende economische omstandigheden. Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat het bbp van het land dit jaar met 2% zal stijgen en dat de inflatie met 40% zal toenemen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *