Oorlog op de markt voor halfgeleiders tussen VS en China

Er broeit een oorlog om silicium tussen de twee grootste economieën ter wereld, waarbij de VS China proberen te isoleren van een van de belangrijkste technologieën van de toekomst. Afgelopen zomer werd de CHIPS ACT aangenomen, waardoor de Amerikaanse federale overheid miljarden dollars in de halfgeleidersector investeert om het marktleiderschap in deze sector te veroveren, kwestie van andere sectoren met een grote toekomst en van de nationale veiligheid te beschermen.

De regering Biden koppelt de maatregelen aan serieuze exportcontroles om te voorkomen dat Amerikaanse bedrijven – of een buitenlands bedrijf dat hun technologie gebruikt – chipontwerpen, software en apparatuur aan Peking te verkopen. De regering in Washington verbood ook Amerikaanse staatsburgers om samen te werken met Chinese chipbedrijven, kwestie van deze achterstand te doen oplopen in hun technologische vooruitgang.

Chips worden tegenwoordig in zowat alles gebruikt, maar de grootste bezorgdheid hier zijn die toepassingen die worden gebruikt in gevoelige militaire technologie. Dankzij de meest geavanceerde geïntegreerde schakelingen blijven naties hun rivalen ver voor op het gebied van wapensystemen en het verzamelen van inlichtingen, en meer in het algemeen zijn ze een statement van geopolitieke macht. Naarmate China zijn invloed vergroot, boekt het land vooruitgang in de richting van de productie van zijn eigen geavanceerde chips en heeft het zelfs de VS verrast met zijn nieuwste militaire ontwikkelingen (denk an de Chinese hypersonische rakettest die in 2021 de wereld rondging?).

Tot nu toe hebben de VS de productie van hun meest geavanceerde chips uitbesteed aan Taiwan, dat steeds meer wordt bedreigd door zijn machtige buurland China. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (NYSE:TSM) en andere lokale fabrieken zijn goed voor 92% van ’s werelds geavanceerde halfgeleiderproductie, dit volgens de Semiconductor Industry Association. Voormalig House Speaker Nancy Pelosi zag het zelfs nodig om TSMC-executives rechtstreeks te ontmoeten tijdens een bezoek aan het eiland afgelopen zomer dat heel wat internationale spanningen veroorzaakte. Pelosi benadrukte het belang van het bedrijf voor de Amerikaanse veiligheid, en de aandelen zijn sinds het bezoek bijna 10% gestegen. Steve Cress, Head of Quantitative Strategies bij Seeking Alpha, identificeerde TSMC onlangs als een van de top 10 technologieaandelen voor 2023

De VS proberen nu de rest van de toeleveringsketen van geavanceerde chips te beschermen door een alliantie te smeden die het vermogen van China om zijn eigen binnenlandse silicium te produceren zal beperken. De gesprekken met Japan, de grootste leverancier van chipwafels, metalen en chemicaliën samen met Nederland. Er zullen waarschijnlijk beperkingen worden opgelegd aan ASML (NASDAQ:ASML), Nikon (OTCPK:NINOY) en Tokyo Electron (OTCPK:TOELY in het volgende salvo in de halfgeleideroorlog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *