Het is uiteindelijk toch gebeurd: Saoedi-Arabië heeft de Petrodollar vermoord

Er lijkt een historische kloof in de maak is tussen de BRICS-landen, geleid door Rusland en China, en het Westen, geleid door de Verenigde Staten.

Eerst was er het feit dat Rusland en China openlijk een nieuwe wereldwijde reservevaluta aankondigden (aangekondigd in juli 2022,). En natuurlijk kunnen Rusland en China het niet alleen: ze werken samen met landen als Saoedi-Arabië en India om hun plannen in de praktijk te brengen.

Dat is cruciaal voor het onttronen van de Amerikaanse dollar voor het kopen en verkopen van olie, een systeem dat bestaat sinds de jaren 70 toen de VS veiligheid beloofden voor het Saoedische koninkrijk in ruil voor het petrodollarsysteem en een systeem dat ten grondslag ligt aan de kracht van de dollar als wereldwijde reservevaluta.

Andy Schectman van Miles Franklin Precious Metals zei daarover het volgende: “De hegemonie van de dollar staat op het punt te worden doorbroken als je je realiseert dat Saoedi-Arabië op het punt staat zich bij de BRIC-landen aan te sluiten. Denk je dat Biden daarheen is gevlogen om meer olie te vragen? Hij ging daarheen om hen te smeken zich niet bij BRIC aan te sluiten.”

“De dollar is alleen tot reservevaluta gemaakt vanwege onze bescherming van het Saoedische koninkrijk”, vervolgde Andy. Vervolgens merkte hij scherpzinnig op dat Saoedi-Arabië nieuwe beschermingsovereenkomsten met Rusland had ondertekend. “Kijk naar alle Oost-Europese landen die hun goud hebben gerepatrieerd. Ze maken allemaal deel uit van de EU, maar ze zullen zich allemaal losmaken van het westerse systeem”, voegde hij eraan toe.

En nu lijkt het er stilaan op dat Andy gelijk had: het lijkt erop dat Saoedi-Arabië zojuist een doodsteek heeft gegeven aan de exclusiviteit van de Petrodollar zoals we die ooit kenden – de eerste van verschillende dominostenen die moeten vallen voordat de VS financieel wordt ontmaskerd als keizer met geen kleren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *