Sterke vraag naar Zimbabwe’s gouden munten, prijs is gestegen tot meer dan $ 2.000

Zimbabwe’s speciale release van gouden munten om inflatie te bestrijden kent een sterke vraag, waarbij deze munten voor het eerst sinds hun release in juli voor meer dan $ 2.000 per stuk worden verkocht.

De centrale bank van het Afrikaans land begon in de zomer met de verkoop van gouden munten om de inflatie te bedwingen door waarde toe te voegen aan de alsmaar dalende koers van de valuta van het land en de bevolking een alternatief te bieden voor de Amerikaanse dollar.

Sinds de release is de vraag naar de gouden munten aanzienlijk geweest. In de loop van vorige week steeg de prijs in Amerikaanse dollar tot boven de $ 2.000 per ounce. Volgens gegevens op de website van de Reserve Bank of Zimbabwe kostte de 22-karaats gouden munt van één troy ounce woensdag $ 2.009,49. De spotprijs van goud in USD bedroeg op het moment van schrijven $ 1.928,80 per ounce.

De munt heet ‘Mosi-Oa-Tunya’, wat ‘Rook die dondert’ betekent, verwijzend naar de Victoriawatervallen. Elke munt heeft een serienummer en kan worden gekocht met lokale valuta, de Amerikaanse dollar en andere vreemde valuta’s. De prijs wordt bepaald op basis van de internationale prijs van goud en productiekosten.

De munten kunnen worden omgezet in contant geld of gewoon worden verhandeld. Ze kunnen ook worden gebruikt voor transactiedoeleinden en als onderpand voor leningen.

Het doel van het programma is om de vraag naar Amerikaanse dollars te verminderen na de ineenstorting van de Zimbabwaanse dollar. Stijgende inflatie en devaluatie van de munt hebben het de Zimbabwaanse bevolking moeilijk gemaakt. Het land heeft nog steeds de hoogste inflatie ter wereld, met een jaartempo van 255% in november.

Als reactie op de crisis heeft de centrale bank van Zimbabwe haar beleidsrente meer dan verdubbeld van 80% naar 200%, een nieuw record.

Zimbabwe kondigde ook plannen aan om de Amerikaanse dollar de komende vijf jaar als wettig betaalmiddel te gebruiken om de wisselkoers van het land te stabiliseren. Maar er is hoe dan ook een groot tekort aan dollars in het land. Het is overigens de tweede keer in meer dan tien jaar dat Zimbabwe de dollar legaliseerde als wettig betaalmiddel.

Vanwege de populariteit van gouden munten van één troy ounce heeft de centrale bank van het land in november ook kleinere exemplaren in omloop gebracht.

Het idee van de gouden munt inspireerde het land ook om de grootste goudmijnbedrijven van het land te stimuleren om boven de door de staat geplande objectieven te produceren. Grote mijnwerkers worden door de overheid aangemoedigd om meer goud te produceren. En degenen die hun doelstellingen overtreffen, kunnen tot 80% van de betaling voor de extra output in vreemde valuta ontvangen.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dringt er bij Zimbabwe op aan zijn eigen goudreserves te vergroten in plaats van gouden munten te verkopen. “De verkoop van gouden munten heeft ertoe bijgedragen dat de liquiditeit van de Zimbabwaanse dollar is afgenomen, maar daar staat tegenover dat het een opportuniteitskost vertegenwoordigt in termen van gederfde reserves voor de Reserve Bank of Zimbabwe”, citeerde Bloomberg een IMF-woordvoerder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *