Volgt Europa het (slechte) voorbeeld van het VK op de vastgoedmarkt? Moeten beleggers zich zorgen maken over een herhaling van de prijsval uit 2008?

Prijzen stijgen niet eeuwig, dat is een vaststelling die we al vaker hebben moeten doen. Zo is het nu ook met de vastgoedmarkt. Zowat overal in Europa hebben de vastgoedmarkten met volle teugen geprofiteerd van de lage rentevoeten. We overdrijven niet door te stellen dat die rentevoeten wel superlaag waren, want om nog een nulrente terug te vinden, moeten we al verder teruggaan in de tijd. Gevolg is dat de prijzen door het dak zijn gevlogen. Dat kan niet blijven duren, zo weten ze inmiddels al in Zweden waar de vastgoedmarkt in vrije val is. Ook in het Verenigd Koninkrijk wordt aan de alarmbel getrokken.

Sommige analisten voorspellen dat de huizenprijzen aan de overkant van het kanaal met wel 30% kunnen dalen, wat tegen de achtergrond van een stijging van de prijzen sinds april 2019 met 28% niet al te onrealistisch lijkt. Maar kan dit een nieuwe financiële crisis veroorzaken?

De vooruitzichten voor de huizenprijzen in het VK zijn inderdaad somber. Na twee jaar van explosieve groei begint de markt nu te vertragen nu de kosten van lenen stijgen omdat de rente stijgt. 

Analisten verwachten dat deze trend zich voortzet in 2023, waarbij sommigen voorspellen dat de prijzen dit jaar met maar liefst 30% kunnen dalen. Dit zou uiteraard goed nieuws kunnen zijn voor kopers die de afgelopen maanden wanhopig op zoek waren naar koopjes.

Over het algemeen moet elke voorspelling over een markt met een korreltje zout worden genomen, de meeste voorspellingen komen helaas niet.

Dat gezegd hebbende, is het moeilijk te verwachten dat de Britse huizenprijzen hun prestaties van de afgelopen twee jaar kunnen herhalen. Volgens het Office for National Statistics is de gemiddelde huizenprijs sinds april 2020 met 28% gestegen. Als de prijzen met 30% dalen, zal de gemiddelde huizenprijs in het VK terugvallen tot iets minder dan £ 210.000, het niveau dat voor het laatst werd gezien in 2016. Als de prijzen met 20% dalen, bevinden ze zich weer rond de £ 235.000, ongeveer waar ze waren vóór de pandemie en het nulrenteregime van de Bank of England (BoE). Dat ziet er niet zo vreemd uit.

Volgt Europa het voorbeeld van het VK? Het idee van een forse correctie lijkt niet zo gek, ook niet wat betreft de Belgische markt. Ook voor jonge Belgen is het kopen van een woning geen evidentie meer. Een correctie op de markt zou deugd doen, maar die mag liefst niet te ver reiken. Want overdaad schaadt steeds en op een instorting van de vastgoedmarkt ligt niemand echt te wachten. Daarom moet nogmaals de vraag worden gesteld: moeten beleggers zich zorgen maken over een herhaling van 2008? De vraag stellen is ook in dit geval makkelijk, maar het antwoord moeten we u vooralsnog schuldig blijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *