Zeldzaam schilderij van Marc Chagall wordt tentoongesteld in het Joods Museum

Marc Chagalls schilderij Le Père (1911), dat onlangs is teruggegeven aan de nazaten van de oorspronkelijke eigenaar, is van 16 februari 2023 tot en met 1 januari 2024 te zien in het Joods Museum.

Le Père, voltooid in 1911, tijdens een transformerende periode in de carrière van de kunstenaar, was een van de 15 kunstwerken die de Franse regering in april 2022 teruggaf na Wereldoorlog II. Het schilderij werd teruggegeven aan de afstammelingen van David Cender, de oorspronkelijke eigenaar, en in november 2022 op een veiling verkocht door Phillips. Na de verkoop werkte het team van Phillips in New York samen met de koper van het kunstwerk en faciliteerde het de bruikleen aan het museum.

Claudia Gould, directeur van Helen Goldsmith Menschel, zei: “Het Joods Museum is vereerd om Chagalls zeldzame portret van zijn vader te tonen. De massale en systematische plundering van kunstwerken tijdens de Tweede Wereldoorlog, en de uiteindelijke redding en teruggave van veel van die werken, is een van de meest dramatische verhalen van de twintigste-eeuwse kunst, en een die nog steeds gevolgen heeft. Het is absoluut noodzakelijk dat het Joods Museum deze verhalen vertelt, recentelijk met onze tentoonstelling Afterlives: Recovering the Lost Stories of Looted Art (2021).

Het maakt deel uit van de collectie van David Cender, een maker van muziekinstrumenten uit Łódź, Polen. Het werk werd in 1940 van hem gestolen voordat hij met zijn gezin naar Auschwitz werd gestuurd. Terwijl Cender het overleefde, werden zijn vrouw, dochter en andere familieleden vermoord in Auschwitz. In 1966 was het schilderij teruggekocht door Chagall zelf, die een bijzondere affiniteit had met het schilderij. De kunstenaar was waarschijnlijk niet op de hoogte van de geschiedenis van de eigendom van het schilderij. In 1988 ontving het Musée National d’Art Moderne, Centre National d’Art et de Culture Georges-Pompidou in Parijs het schilderij door schenking uit de nalatenschap van Chagall. Tien jaar later werd het werk gedeponeerd in het Musée d’Art et d’histoire du Judaïsme in Parijs, waar het 24 jaar te zien was voordat uit onderzoek bleek dat het werk moest worden teruggegeven aan de erfgenamen van Cender.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *