Waar is de energietransitie gebleven? Er komt steeds meer olie op de markt en er is er nog meer op komst

President Biden bleef in de loop van 2022 de Amerikaanse en buitenlandse energieleveranciers aansporen om meer olie en aardgas te produceren. Hij krijgt eindelijk zijn wens, hoewel niet precies waar hij had verwacht.

Uit een nieuwe analyse van adviesbureau Wood Mackenzie blijkt dat de wereldwijde exploratie van fossiele brandstoffen in 2022 het hoogste niveau in meer dan tien jaar bereikte. Het bedrijf meet nieuwe energievondsten in termen van ‘waardecreatie’, waarbij de efficiëntie van nieuwe energieontdekkingen wordt gecombineerd met de hoeveelheid ontdekte energie. De waardecreatie in 2022 bedroeg in totaal $ 33 miljard, ervan uitgaande dat olie wordt verkocht voor $ 60 per vat. Deze waarde zou hoger zijn als de olieprijzen zouden stijgen.

De waarde van nieuwe olie- en gasexploratie in 2019, het laatste jaar vóór de COVID-pandemie, bedroeg $ 22 miljard. De exploratie nam in 2020 licht toe, maar liep in 2021 terug toen de energieprijzen instortten en energiebedrijven onder grote druk stonden om kosten te besparen. De ontdekkingen van oliebronnen gedaan in 2022 zijn bijna 6 keer zo waardevol als die van 2021.

Meer dan dat, de ontdekkingen van 2022 omvatten veel koolwaterstoffen van hogere kwaliteit, volgens de WoodMac-analyse, waarvoor minder nieuwe infrastructuur en energiekosten nodig zijn om te winnen – en daarom in het algemeen minder koolstofemissies genereren dan gebruikelijk was in het afgelopen decennium.

De meest waardevolle nieuwe vondstn bevindt zich in de wateren van Namibië, in het zuidwesten van Afrika. Andere belangrijke vondsten zijn in Algerije, Guyana en Brazilië. Het Franse TotalEnergies vond de meeste waardevolle olievelden, gevolgd door staatsbedrijven in Brazilië en Qatar, Petrobras en QatarEnergy.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *