Weten ze iets meer: centrale banken bleven ook in het vierde kwartaal op grote schaal goud kopen?

Centrale banken kochten in 2022 1.136 ton goud – de grootste hoeveelheid sinds 1967, dit volgens de World Gold Council (WGC). Dit is het op een na hoogste niveau ooit sinds 1950 en het komt neer op een stijging van meer dan 150% ten opzichte van vorig jaar.

Het Gold Demand Trends-rapport van de WGC uit het vierde kwartaal onthulde dat centrale banken nog eens 417 ton goud kochten, na de massale aankoop van 445 ton in het derde kwartaal.

“Geopolitieke onzekerheid en hoge inflatie werden genoemd als de belangrijkste redenen om goud aan te houden”, aldus de WGC in een dinsdag gepubliceerd rapport.

De centrale banken besteden opnieuw aandacht aan het goud vanwege de manier waarop het presteert in tijden van crisis en vanwege zijn rol als waardeopslag op de lange termijn. “Het is dan ook niet verwonderlijk dat in een jaar getekend door geopolitieke onzekerheid en ongebreidelde inflatie, de centrale banken ervoor kozen om door te gaan met het toevoegen van goud aan hun schatkist en dat in een versneld tempo”, aldus het rapport.

De laatste keer dat er zoveel goud werd gekocht door centrale banken, werd de Amerikaanse dollar nog steeds gedekt door goud.

“Aankopen door de centrale bank benadrukken het feit dat goud een zeer belangrijk actief in het monetaire systeem blijft. Hoewel goud niet langer valuta’s ondersteunt, wordt het nog steeds gebruikt als veilige vluchthaven. Waarom? De reden daarvoor ligt voor de hand: omdat het een echte fysieke activa is,” stelde Juan Carlos Artigas, Global Hoofd Onderzoek bij de World Gold Council.

De centrale bank van Turkije kocht in 2022 het meeste goud van alle centrale banken, dit omdat ze op zoek ging naar bescherming tegen de ongecontroleerde inflatie die het land teistert. De officiële goudreserves van Turkije stegen met 148 ton tot 542 ton, het hoogste record ooit.

In de herfst versnelde de Turkse inflatie tot 85%, om vervolgens in december te vertragen tot 64%. De Turkse centrale bank was een van de weinige die de rente in 2022 verlaagde en dit ondanks het inflatiegevaar.

China was ook een andere blikvanger vorig jaar, omdat de People’s Bank of China (PBoC) voor het eerst sinds 2019 de goudaankoop hervatte door in november en december 62 ton toe te voegen en door haar totale goudreserves voor het eerst te verhogen tot meer dan 2.000 ton .

“Deze aankondigingen waren belangrijk gezien de historische positie van China als grote koper van goud, met een toename van de goudvoorraden met 1.448 ton tussen 2002 en 2019”, aldus het rapport.

Verschillende landen in het Midden-Oosten voerden ook hun aankopen op: Egypte kocht 47 ton, Qatar 35 ton, Irak 34 ton, de Verenigde Arabische Emiraten 25 ton en Oman twee ton.

In Centraal-Azië voegde Oezbekistan in 2022 34 ton toe aan zijn goudreserves, gevolgd door Kirgizië met zes ton en Tadzjikistan met vier ton.

India kocht in 2022 33 ton, dat was 57% minder dan het voorgaande jaar. “Interventie op de FX-markt om de roepie gedurende het jaar te ondersteunen, veroorzaakte een daling van de FX-reserves met US $ 70 miljard, wat mogelijk van invloed is geweest op de goudaankopen van de Indiase centrale bank. De Indiase goudreserves bedragen nu 787 ton (8% van de totale reserves)”, aldus de WGC.

Van de centrale banken van ontwikkelde markten was Ierland de enige die in 2022 goud kocht en in het eerste kwartaal drie ton aan zijn reserves toevoegde.

Ondanks de sterke belangstelling van de kant van de centrale bankiers voor goud werd er toch wat verkocht. Kazachstan was de grootste verkoper en verminderde zijn goudvoorraad met 51 ton.

Duitsland verkocht vier ton vanwege het lopende muntmuntprogramma. Sri Lanka verminderde zijn bezit met drie ton, gevolgd door Polen, de Filippijnen en Mongolië, die elk twee ton verkochten. Andere verkopers van minstens een ton waren Bosnië en Herzegovina, Cambodja en Bhutan.

Rusland kondigde vorig jaar aan dat het zijn goudaankopen van binnenlandse producenten zou hervatten. Maar er werd geen update verstrekt sinds de centrale bank in januari 2022 drie ton goud verkocht.

De WGC gaf toe dat het moeilijk zou zijn om in 2023 aan de vraag van vorig jaar te voldoen, gezien de historische omvang van de aankopen.

“Het is ook redelijk om aan te nemen dat de vraag van de centrale banken in 2023 moeite zal hebben om het niveau van vorig jaar te bereiken”, aldus het rapport. “Een vertraging van de groei van de totale reserves zal waarschijnlijk druk uitoefenen op sommige centrale banken, waardoor hun vermogen om aan goud te alloceren afneemt. We denken daarom dat het waarschijnlijk is dat er in 2023 gematigder zal worden gekocht.”

De WGC merkte ook op dat de vraag van centrale banken moeilijk te voorspellen is, omdat deze vaak door het beleid wordt gestuurd is. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *