De prijsschok is nog maar pas begonnen: de Duitse industrie betaalt 40% meer voor energie dan vóór de crisis

In augustus 2022 publiceerde Zoltan Pozsar een fascinerende rapport waarin hij aangaf hoe 2.000 miljard dollar aan Duitse economische waarde afhing van 20 miljard dollar aan Russisch geïmporteerd aardgas. Duitsland paste een hefboomeffect van 100x toe – veel meer dan bij de Lehman-crisis vorig decennium het geval was – op goedkope grondstoffen en dan voornamelijk op Russisch gas, om zijn export gedreven economische wonder tientallen jaren lang goedkoop te laten draaien.

En nu het goedkope gas van Rusland verdwenen is, geldt dat ook voor de enorme operationele hefboomwerking van Duitsland. Deze zal onvermijdelijk afgebouwd moeten worden, wat met heel wat pijn gepaard zal gaan.

Naar bewijs daarvoor hoeft niet verder gezocht te worden dan de studie die onlangs door Allianz Trade is gepubliceerd, waarin wordt verwezen naar het aflopen van contracten en waaruit volgens Reuters blijkt dat de Duitse industrie in 2023 ongeveer 40% meer zal betalen voor energie dan in 2021 vóór de energiecrisis veroorzaakt door de Russische invasie van Oekraïne.

“De grote energieprijsschok ligt nog steeds in het verschiet voor Europese bedrijven”, zegt Allianz Trade de kredietverzekeraar die vorig jaar zijn naam veranderde en voordien Euler Hermes heette.

Ter herinnering: in 2022 werden de hogere energierekeningen van bedrijven binnen de perken gehouden doordat lange doorlooptijden op de groothandelsmarkten en overheidsinterventies de klap van de stijgende prijzen verzachtten toen Rusland de brandstofexport naar het Westen aan banden legde. De resulterende begrotingstekorten werden prompt gefinancierd door de ECB, wat betekende dat Christine Lagarde, ondanks alle aanstellerij en spierballengerol over aan Rusland opgelegde sancties, rechtstreeks de staatkas van Poetin financierde.

Maar er komt een einde aan het tijdperk van goedkope energie, wat betekent dat prijsstijgingen binnenkort de bedrijfswinsten in heel Europa met 1-1,5% zullen drukken, wat zal leiden tot lagere investeringen die in het geval van Duitsland zouden kunnen teruglopen met 25 miljard euro, schat Allianz Trade.

Een pluspunt is dat de financiën van Duitse bedrijven sterk zijn, terwijl een door de staat opgelegde gasprijsplafond op zijn beurt een handje zou toesteken.

Tegelijkertijd is er de groeiende vrees dat de crisis zou kunnen leiden tot de-industrialisatie en een verlies aan concurrentievermogen ten opzichte van de Verenigde Staten. Misschien is die vrees echter wel wat overdreven, omdat arbeidskosten en wisselkoersen een grotere impact hebben op de productie dan energieprijzen, aldus de studie. Terwijl de  exporteurs marktaandeel verloren in sectoren als agricultuur, machines, elektrische apparatuur, metalen en transport, waren de relatieve begunstigden eerder Aziatisch, Midden-Oosters en Afrikaans, niet Amerikaans, voegde het eraan toe.

Ondertussen zei het ministerie van Economische Zaken zaterdag dat de eenmalige betaling van de Duitse regering om particuliere huishoudens en kleine bedrijven te helpen met de aardgasprijzen – de eerste fase van een pakket dat zal worden aangevuld met prijsplafonds met terugwerkende kracht vanaf maart – 4,3 miljard euro heeft gekost tot nu toe. Daar stopt het niet mee, want veel in aanmerking komende bedrijven hebben die steun nog niet aangevraagd. Ze hebben tot eind februari de tijd om zich aan te melden; en te oordelen naar de enorme verliezen waarmee ze nog steeds worden geconfronteerd, zullen ze dat ook doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *