Nederland haalt opgelucht adem: is het inflatiespook vroegtijdig getemd? Of juichen we te vroeg?

Inflatie is momenteel een hot item in de economische wereld, de inflatiecijfers worden telkens met een vergrootglas bekeken. Gisteren was het Nederlands Centraal Bureau voor de Statistiek er als kippen bij om de inflatiecijfers voor januari te publiceren. Daaruit bleek nogmaals dat de inflatie vorige maand opnieuw is gedaald, dit volgens de zogenaamde snelle raming. Maar er moet een onderscheid gemaakt worden tussen twee verschillende manieren om de inflatie te berekenen, zo blijkt.

Bij de snelle raming was de inflatie in januari 7,6 procent, meldt het CBS. Deze snelle raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In december waren consumentengoederen en -diensten 9,6 procent duurder dan een jaar eerder. Op 9 februari worden de reguliere cijfers van de consumentenprijsindex (CPI) gepubliceerd.

Een inflatie van 7,6 procent in januari 2023 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 7,6 procent hoger zijn dan in januari 2022. De inflatie van 7,6 procent in januari komt dus niet bovenop de inflatie van 9,6 procent in december.

Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI), en een op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). De snelle raming van de inflatie in Nederland volgens de HICP was in januari 8,4 procent. In december was de inflatie 11,0 procent.

Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie (EU) een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden. Eurostat berekent op basis van de HICP-cijfers van alle EU-landen de inflatie voor de eurozone en de Europese Unie. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. Daarnaast maken de meeste landen nog een eigen, nationale prijsindex.

Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP, in tegenstelling tot de CPI, geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren. In de komende maanden zal duidelijk worden of de inflatiecijfers daadwerkelijk op de terugweg is, dan wel of er sprake is van loos alarm. Waarschijnlijk zal blijken dat het terugdringen van de inflatie een proces is dat veel moeilijker verloopt dan algemeen wordt aangenomen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *